Seakasvatajate ühistu laguneb

Mari Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastse-Kuuste lihatööstuse avamisel seisid Urmas Laht (vasakul) ja Aare Kalson veel sõbralikult kõrvuti, nüüdseks on nende teed lahku läinud.
Vastse-Kuuste lihatööstuse avamisel seisid Urmas Laht (vasakul) ja Aare Kalson veel sõbralikult kõrvuti, nüüdseks on nende teed lahku läinud. Foto: Marianne Loorents

Vastse-Kuuste lihatööstuse varjusurmast päästnud ühistu Eesti Lihatööstus laguneb. Lahkuvad farmerid süüdistavad eestvedaja Urmas Lahte omakasus ja kardavad, et oma rahast on nad nüüd ilma.

Ühistu omanikeks said kümme Eesti seakasvatajat, igaühel 10-protsendine osalus. Seemneks maksid kõik sisse 15 000 eurot. Paraku kulges tootmise käivitamine üle kivide ja kändude. Kõige krooniks läksid aina pinevamaks omavahelised suhted ja nii mõndagi hakkas häirima ühistu nõukogu juhi, kunagise riigikogu liikme Urmas Lahe autokraatlik võimutsemine.

Farmerid hakkasid Eesti Lihatööstusest riburida lahkuma mullu märtsis: kõigepealt Saaremaa seakasvataja Raul Maripuu, siis Tartumaa farmer Aare Kalson kahe ettevõttega ja sügisel Põlvamaal Haameri Talu pidav Ave Haamer. Kõigil oli selleks oma põhjus, kuid loodetud kasu ei saanud ühistust keegi. Pigem peavalu ja kalliks maksma läinud õppetunni, nagu ütles Ave Haamer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles