Kohtla-Järve elanikud on vastu reostava tootmise laiendamisele linnas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lubjakivikarjäär. Foto on illustreeriv.
Lubjakivikarjäär. Foto on illustreeriv. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Kohtla-Järve elanikud on vastu linna kavandatava reostust suurendava tootmise laiendamisele ja on pöördunud probleemi lahendamiseks sotsiaalministeeriumi poole.

Linnaelanikele valmistab muret Viru Keemia Grupi planeeritav ohtlike jäätmete polügooni rajamine Kohtla-Järvele ning tsemenditehase ja lubjakivikarjääri ehitamine linna vahetusse lähedusse.

"Ei ole saladus, et praeguste tootmismahtude juures ületab saastatus Kohtla-Järve regioonis lubatud piirnormid. Suureks probleemiks on põlevkivitolmu- ja tuha sattumine atmosfääri tugeva tuule korral. Taoline tolm sisaldab palju inimorganismile kahjulikke keemilisi ühendeid, sealhulgas närvimürgina tuntud fenoole," märgivad linnaelanikud kirjas.

Kõik see mõjutab negatiivselt linnaelanike, sealhulgas laste ja noorte tervist. Piirkonnale on iseloomulik hingamisteede haiguste ja vähktõve keskmisest kõrgem tase, seda ka noorte seas. Uute reostavate ettevõtete rajamine Kohtla-Järvele toob linnaelanike hinnangul kaasa ökoloogiliste ja terviseprobleemide kiire kasvu linnas ja selle lähiümbruses.

"Kohtla-Järve linn on juba praegu ülesaastatud ja keemiliste ühendite näitajad ületavad lubatud piire, mistõttu on kahjulike tootmiste laiendamine lubamatu," seisab linnaelanike kirjas.

Kirjale allakirjutanud paluvad sotsiaalministeeriumil kasutada tõhusaid meetmeid linnaelanike paremaks teavitamiseks taolistest projektidest, tagades seeläbi info jõudmise suurema osani linnaelanikest, ning ettevõtete rajamisel Kohtla-Järvele pidada eelkõige silmas linnaelanike tervist ja keskkonda.

"Vastasel korral tuleb juba avalik miiting Kohtla-Järve linnaelanike poolt," on lubatud sajakonna allkirjaga pöördumises.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles