Kaemus: vanajumala rehabiliteerimine

Martin Pent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leszek Kołakowski “Naeruvääristatud Jeesus. Kaksteist esseed”
Leszek Kołakowski “Naeruvääristatud Jeesus. Kaksteist esseed” Foto: Internet

Leszek Kołakowski “Naeruvääristatud Jeesus. Kaksteist esseed”

Arenenud maailm on oma ülevoolavas progressijoovastuses jõudnud ähvardavalt lähedale kaine mõistuse seatavale piirile ja kõike traditsioonilist pilke alla seades ei nähta, et valitseb oht laps koos pesuveega välja visata. Umbes sellisele järeldusele jõudnuna otsustas Hardo Pajula rajada Edmund Burke’i Seltsi ning panna aluse ka uuele raamatusarjale, mille esimesse teosesse on koondatud kuulsa poola filosoofi Leszek Kołakowski tosin mõtisklust kristliku religiooni teemal.

Juba eos tasub lämmatada hirm, nagu oleks siin tegemist mingisuguse pisaraid kiskuva oodiga Jumalale ja tema pojale. Kołakowski enda seotus kirikuga oli vägagi lõtv, ise väitis ta end olevat pigem “kristluse poolel”. Vaevalt Pajulagi tõsiusklik on, samas toetub raamatu ilmumine seltsi üheselt sõnastatud tegutsemismotiivile: vahendada neid ideid, arusaamu ja hoiakuid, millest lääne­maa­ilmas praegu kõige enam vajaka jääb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles