Savisaare tapmine aplausi ei too (1)

Paavo Kangur
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Kangur.
Paavo Kangur. Foto: Liis Treimann / Postimees

Paneme otse, mis siin ikka hellitada ja sõnu otsida: kui Edgar Savisaar peaks kohtuprotsessi ajal surema, siis mina ei tea, kuhu peidavad silmad kohtunik, prokurör ja justiitsminister. Justiitsmõrv on kunstipärane termin, aga mõrvata laulva revolutsiooni kangelane ja eesti rahva vabastaja kohtus Eesti vabariigi 100. aastapäeval oleks tegu, mis garanteerib karmavõla. Kui oleksin Eesti president, siis võtaksin väikse mõttepausi, kas nii kõrge riskiga kohtuprotsess on otstarbekas. Savisaare protsess oli poliitiline ettevõtmine, mille eesmärk oli IRL-i positsiooni parandamine poliitturul. Õiguslikud eesmärgid olid teised. Esimene eesmärk on läbi kukkunud ja teine eesmärk on ka läbi kukkunud. Tallinna linnapea on tsaar, võtab külalisi vastu, lubab neile midagi ja külalised lubavad talle midagi ehk nimetame seda viisakuste vahetamiseks.

Seda võib kriminaliseerida, võib ka mitte. Charity ja fundraising on Ameerika poliitkultuuris pühad sõnad, Eestis nimetatakse seda viimasel ajal korruptsiooniks. Kes on Edgar Savisaar? Kuigi Eesti vabariigi kolmas peaminister Mart Laar jättis ta oma ajalooõpikust välja, ei tähenda see, et Savisaar oleks ajaloost lahkunud. Kui reastada laulva revolutsiooni tegelased, siis on Savisaar number üks ja Eesti NSV kultuuriministeeriumi osakonnajuhataja Mart Laar teises kümnes.

Kes mahuvad veel esikümnesse? Panen suvalises järjekorras: Juhan Aare, Indrek Toome, Vaino Väljas, Arnold Rüütel, Marju Lauristin, Heinz Valk, Tiit Made, Siim Kallas, Lennart Meri, Boriss Jeltsin, Alo Mattiisen, Tiit Madisson, Lagle Parek. Laulva revolutsiooni omapära oli selles, et seda juhtisid südametunnistusega kommunistid. Piinlik küll, aga nii see oli. Karl Vaino mahavõtmine ja väljavahetamine Vaino Väljase vastu lõi katuse erinevatele rahvaliikumistele ja kõik võisid loosungid lahti keerata. Ajaks, mil Mart Laar sai peaministriks, olid eelmised peaministrid Edgar Savisaar ja Tiit Vähi enamiku tööd ära teinud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles