Estonian Cell plaanib väga suurt investeeringut

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell tarbib umbes 2,5% kogu Eestis ­kasutatavast elektrist.
Estonian Cell tarbib umbes 2,5% kogu Eestis ­kasutatavast elektrist. Foto: Meelis Meilbaum

Haavamassitootja Estonian Cell plaanib elektri suurtarbijate aktsiisisoodustuse seaduse vastuvõtmise korral alustada 17 miljoni euro suurust investeeringuteprogrammi.

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul on energiaintensiivse tööstuse vaatevinklist tegemist vaieldamatult positiivse sammuga. “Nimelt maksame reguleeritud energiamaksude ja võrgutasude tõttu igal aastal 4–6 miljonit eurot rohkem, võrreldes sama tarbimismahuga tehasega Soomes, Rootsis, Saksamaal või Austrias. Mõju on rahaliselt suur, kuna Estonian Cell tarbib ligikaudu 2,5 protsenti kogu Eestis kasutatavast elektrist,” ütles Lahe.

Elektriaktsiis on Siiri Lahe sõnul üks kolmest konkurentsivõimet mõjutavast tegurist taastuvenergia tasu ja võrgutasu kõrval. “Aktsiisile soodusmäära kehtestamine on loodetavasti esimene märgiline samm energiamaksude alandamiseks. Tänase tehase kõrvale teise tehase rajamiseks oleks vaja astmelist muudatust kõigis kolmes komponendis,” märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles