Henn Latt jõudis omal ajal Pätsi hauale üpris lähedale

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
24. veebruar, aasta 1938. President Konstantin Päts peab vabariigi aastapäeval kõnet. Mõned aastad hiljem kadusid nii omariiklus kui ka riigijuht.
24. veebruar, aasta 1938. President Konstantin Päts peab vabariigi aastapäeval kõnet. Mõned aastad hiljem kadusid nii omariiklus kui ka riigijuht. Foto: Estonica.org

Vabariigi aastapäeval kõneles Haljala rahvamajas omaaegne Triigi ja Simuna kolhoosi varustaja Henn Latt, kes on Venemaa avarustes president Konstantin Pätsi jälgi ajanud ja selle põhjal kolmkümmend aastat veebilehte koostanud.

Eesti vabariigi esimese presidendi Konstantin Pätsi hauaplatsi otsimiseks sai Henn Latt innustust laulva revolutsiooni ajal lauluväljaku kaare alt kuuldud Trivimi Velliste kõnest, kus Velliste hõikas: “Kus on meie riigijuhid? Me tahame neile lilli viia!”

“Sellel momendil olid kõik nagu üks mees valmis minema väravatest välja ja otsima,” meenutas Latt, kelle jaoks ei jäänud emotsioonidest kantud mõte vaid mõtteks. Ta pani 1988. aastal oma Moskvitšile hääled sisse ja sõitis rahvadiplomaadina Venemaale. Tegelikult oleks võinud igaüks minna, sest Nõukogude Liidu elanikele olid liidu piires kõik teed valla ja “Eesti nõukogude entsüklopeediast” teada, et kunagine riigipea on maetud Kalinini, praeguse nimega Tveri oblastisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles