Looma julmas kohtlemises süüdistatud naine mõisteti õigeks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Kiidetud olgu Issand!", hõiskas Arumäega kohtusaalis olnud sõbranna kohtuotsust kuuldes.
"Kiidetud olgu Issand!", hõiskas Arumäega kohtusaalis olnud sõbranna kohtuotsust kuuldes. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu maakohus mõistis oma tänase otsusega õigeks 35aastase Marge Arumäe, keda süüdistati looma suhtes lubamatu teo toimepanemises julmal viisil.

Kohtuotsuse resolutiivosa kuulutamisel märkis kohus, et kohtulikul arutamisel ei leidnud tõendamist Arumäe käitumine looma suhtes julmal viisil karistusseadustiku tähenduses, seega ei ole tema süüditunnistamine selle paragrahvi järgi objektiivse koosseisu puudumise tõttu võimalik.

Subjektiivsest küljest eeldab karistusseaduse paragrahv, mille järgi Arumäed süüdistati, tahtlust. Süüteokoosseis on täidetud, kui süüdlane pani teo toime vähemalt kaudse tahtlusega. Kohus Arumäe käitumises tahtlust ei tuvastanud.

Prokurör Küllike Kask ütles, et kohtu iga õigeksmõistev otsus on üllatav, kuid nentis, et karistusseadustiku looma julma kohtlemise paragrahvi järgi esitatud süüdistuses on kohtus varemgi õigeksmõistvaid otsuseid langetatud.

Kase sõnutsi otsustab ta, kas kaebab tänase otsuse edasi pärast kohtu motiveeritud otsusega tutvumist.

Äsjapoeginud koera hoolitsuseta jätnud Marge Arumäe ennast süüasja arutamisel kohtuistungitel süüdi ei tunnistanud.

Süüdistuse järgi jättis Arumäe täitmata kohustuse hoolitseda koera tervise eest, mille tõttu tekkis loomal ulatuslik nahapõletik ja lihaskudede kahjustus.

Süüdistuse kohaselt jättis naine mullu suvel puhkusele sõites oma äsjapoeginud haige koera koos kutsikatega järelevalveta. Koeral tekkis emakas põletik ja ta vajanuks kohe ravi.

Koer oli lühikese ketiga kuudi külge kinnitatud, mis piiras tema liikumisvabadust. Samuti ei olnud loomal piisavalt joogivett.

Näljast ja veepuudusest tekkinud organismi üldise kurnatuse tõttu ei suutnud koer imetada oma kutsikaid ja seetõttu üks kutsikas suri ning teine tuli veterinaaril eutaneerida.

Prokuratuuri teatel rikkus süüdistatav koera eest mittehoolitsemisega nii loomakaitseseaduse kui lemmiklooma pidamise nõuete mitut paragrahvi ja pani oma tegevusetusega toime looma suhtes lubamatu teo julmal viisil.

Eesti loomakaitse seltsi poolt mullu sügisel korraldatud veebiküsitlusel valisid hääletajad koera ja tema kutsikate hooletusse jätmise juhtumi 2010. aasta kõige loomavaenulikumaks teoks.

Lääne ringkonnaprokuratuur saatis Arumäe kriminaalasja kohtusse mullu detsembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles