Eesti loodusmuuseumi kogus on põnevaid leide

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Virumaalt Tudulinnast leitud karvase mammuti hammas.
Ida-Virumaalt Tudulinnast leitud karvase mammuti hammas. Foto: Aarne Mäe

Eesti loodusmuuseumi kogus säilitatakse geoloogiliste leidude seas muu hulgas Haljala lademe kivimitest leitud maailma ühe vanima merisiiliku Bothriocidaris pahleni kivistist.

Kogudes säilitatava materjali seas on arvukad ordoviitsiumi ja siluri ajastu (enam kui 400 miljonit aastat tagasi) mereliste selgrootute kivistised. Kogudes leidub ka varaste selgroogsete – kalade ja lõuatute – fossiile.

Paleontoloogilised kogud sisaldavad muu hulgas imetajate luuosiseid ja skeletifragmente, millest enamik pärineb Venemaa põhjaaladelt. Eesti ala luuleidude hulka kuuluvad teiste seas kaks Puurmani lähistelt leitud karvase mammuti purihammast, mida seniste dateeringute põhjal võib lugeda Põhja-Euroopa üheks kõige hilisemaks mammutileiuks. Eksponaatide seas on ka Ida-Virumaalt Tudulinnast leitud karvase mammuti hammas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles