Soovin linnakunstnikuks (1)

Marko Pomerants
, linnakunstnikuks kandideerija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Marianne Loorents

See on palutud motivatsioonikiri. Kirjutan selle Virumaa Teatajasse eeldades, et linnavalitsusse Virumaa Teataja käib. Mu enda kunstnikuportfell on ahtake, olen korra esinenud Rakvere Galeriis installatsiooniga “Ehitusbuumi lõpp”. Mul on eesti keele oskus tasemel C1 ja ma olen koostöövalmis ja loov. Corelit ja Adobe Photoshopi ma hästi ei tunne, aga küll ma õpin. Kuna mul on ideid, arvan, et ma olen selleks tööks igati sobiv. Küll me joonistajad leiame! Minu eelkäijad on olnud tublid. Priit Verlin on olnud Tarva tooja ja linna prügikastide disainija, Ööbiku-kahur sinna otsa, Jule Käeni ajal saime Tarvaga linnakujunduse stilistika ning “Värvilise Rakvere” ja Teet Suur tõi kuuseinstallatsioonid. Muuseas, aeg uueks “Värviliseks Rakvereks” on igati küps. Korrusmaju küll muudkui renoveeritakse, aga ka puumajad tahavad vuntsimist.

Minu kontseptsiooni realiseerimiseks on vaja meeskonda. Sinna kuuluksid inimesed, kes vastutavad turundustegevuse ja mainekujunduse korraldamise eest, linnaarhitekt, linnaaednik, teinekord kuluks linnametsnikki ära, ning muidugi järelevalvespetsialist. Viimast on vaja seetõttu, et präänik ei pruugi alati piisav motivaator olla. Saaks näiteks linna sissesõidul puukuurid omal jõul püsti seisma. Linnakodaniku ellu peaks üldiselt sekkuma nii vähe kui võimalik, aga vahel harva peab. Mõne nendest kuuriseinadest võiks “Värvilise Rakvere” raames Rakvere kihelkonna seelikutriipudesse värvida.

Minu soov on murda Rakvere jõulukesksusest välja. Kuigi ka siin on arenguruumi. Ma korraldaks konkursi Rakvere, tegelikult pigem Wesenberghi, oma lumehelbe loomiseks, mida saaks talvisel ajal vaateakendel või üldse kujunduselemendina kasutada. Rakvere peamised äritänavad võiks koostöös ettevõtjatega saada selliseks, et tekib soov neid ja seda, mis nende taga on, vaatama tulla. See on raske ülesanne, pole sellist ühtset vaateakendega tänavajoont. Nii linna peaarhitekt Angeelika Pärna kui ka linnakunstnik Teet Suur on konstateerinud Rakvere hambulisust. Aastaga see ei juhtu, aga aastate jooksul on võimalik häid tulemusi saada. Asun ju ametisse määramata ajaks. Selle kuuse ja installatsiooni vahelise vastuolu ma lõpetaks ka ära, pakkudes eri variante nende kooseksisteerimiseks. Sellel jõuluajal peaks ka üks selge piir olema. Illumineeritud puud pärast küünlapäeva ei peaks olema asjakohased, liiatigi siis naistepäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles