Juhtkiri: haige lapse ema trellide taha

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Just nii pidi äärepealt juhtuma kolmapäeval Viru maakohtu Rakvere kohtumajas, kui istungile ei tulnud üks tunnistaja. Prokurör loetles üles kõik tunnistajaga tehtud menetlustoimingud, mis paraku tulemust ei andnud.

Tunnistaja oli eelmisel nädalal teatanud, et on haige lapsega kodus ja kohtusse tulla ei saa. Prokurör ütles, et kui see olukord kestab ka sel nädalal, tuleb esitada arstitõend.

Kohtupidamise huvides ei saa protsessi täpsemalt kirjeldada, küll aga on liiklusõnnetust pealt näinud naine riiklikule süüdistajale oluliseks tunnistajaks. Et kaitsja ei saaks kahtluse alla seada olulist tõendit. Korra on vandeadvokaat seda juba proovinud. Seega on prokuröri resoluutsus mõistetav, kui ta taotles kohtult tunnistaja sundtoomist.

Õigusrikkumisest teatamine on iga kodaniku kohus ja teatud juhtudel võib teatamata jätmine tuua kaasa isegi kriminaalmenetluse.

Mõistetav on küllalt levinud mõtteviis, et parem mitte millestki teatada – probleeme on vähem. Kriminaalprotsess on keeruline ja toob paratamatult  tunnistajatele ebameeldivusi.

Samas on tunnistajatel oluline roll, et kurjategija saaks teenitud karistuse. Ei ole välistatud, et karistamatult pääsenud õigusrikkuja paneb järgmise teo toime just teatamisest või hiljem ka tunnistustest kõrvale hoidnud inimese või tema lähedaste suhtes.

Prokurör võttis kohtuistungi vaheajal telefonitsi ühendust tunnistajaga ja väide, et haige lapse juurde pole kedagi jätta, sattus kahtluse alla, sest telefonitsi rääkivat naist õpetas keegi mees. Hiljem tõi seesama mees ka vajaliku arstitõendi.

Kahetsusväärne on ka asjaolu, et olukorda selgitavat prokuröri süüdistati hirmutamises ja survestamises ning lubati tema peale kaebus esitada.

Kui kohtunik oleks riikliku süüdistaja seaduslikult esitatud taotluse rahuldanud ja sundtoomist kohaldanud, tähendanuks see kolmeaastast last põetavale naisele politsei poolt ära viimist ja kuni 48 tunniks kinni pidamist. Šokk vähemalt kahele inimesele. Kuid mitte ainult. Seepärast on mõistlik selliseid olukordi vältida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles