Ornitoloogiaühing kutsub esimestest rändlindudest teada andma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juba on märgatud sookurge.
Juba on märgatud sookurge. Foto: Liis Treimann

Eesti Ornitoloogiaühing (EOÜ) kutsub kõiki loodushuvilisi üles teada andma esimestest saabunud rändlindudest.

Andmeid kogutakse EOÜ vaatlusprojekti raames, kus jälgitakse 35 tavalisema linnuliigi kevadisi saabumisaegu, edastas ühing. Varajastest saabujatest on oodatud näiteks kiivitaja, põldlõokese, valge-toonekure ja metsvindi vaatlused.

Praeguseks on nähtud esimesi rändlinde peamiselt Lääne-Eestis, kuid üksikuid vaatlusi on tehtud ka sisemaal. Kohatud on näiteks põldlõokest, kiivitajat, õõnetuvi, hallhane, kuldnokka ja sookurge. Rändlindude saabumist saab jälgida kogu kevade alates märtsist kuni maikuuni.

Vaatlejad peavad üles märkima vaatluse kuupäeva ja kellaaja, kohatud liigid, isendite arvu ja tegevuse ning võimalusel ka soo ja vanuse. Eriti oodatud on andmed Rapla-, Järva-, Jõgeva- ja Põlvamaalt, kust eelmisel aastal kogunes linnuvaatlusi kõige vähem. Eestis on sarnaseid vaatlusi läbi viidud alates 1922. aastast, tegemist on ühe pikima traditsiooniga linnuvaatlusprojektiga. Kevadiste saabujate kohta andmete kogumisest saavad osa võtta kõik loodushuvilised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles