Juhtkiri: vao vahel enam ei sünnitata

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Otsus sulgeda mitme väikehaigla sünnitusosakond ja Valga haigla võitlus sünnitusabi säilimise nimel on muutnud murelikuks ka siinsed inimesed. Praegu saab Rakvere haiglas sünnitusabi iga soovija, kuid milline on tulevik, sõltub paljudest asjaoludest.

Rakvere haigla juhtkond eesotsas naistearstidega on ühel meelel: seni kuni lapsi sünnib, siinsed naised muretsema ei pea. Investeeritud on personali ja aparatuuri. Karta pole vaja seda, et Rakveres sünnitades naine või laps vajadusel abita jääks. Regionaalhaiglas on küll rohkem võimalusi näiteks enneaegset beebit abistada, kuid siingi on see läbi mõeldud ja vajadusel suunatakse ema koos lapsega pealinna.

Sünnituse kulgu ennustada ei saa ning kriitiliseks võib see kiskuda igal pool, samas on näiteks Rakveres äärmiselt tublid ja hinnatud ämmaemandad, kelle toel tunnevad sünnitajad end turvaliselt. Kui minna sünnitama kodukohast kaugemale ehk siis Tartusse või Tallinna, võib juhtuda, et laps ei malda sihtkohta jõudmist ära oodata. Mis on alternatiiv? Minna ettenägelikult päev-paar enne lapse oletatavat sünniaega kohale, aga beebi otsustab saabuda alles kahe nädala pärast – kus siis olla või kuidas toimida?

Tänapäeva naised enam vao vahel sünnitada ei soovi. Lisaks mugavusfaktorile on sünnitusabi kättesaadavusel maapiirkondades ka tähtis regionaalne roll, sest elukohta valides lähtuvad inimesed, eelkõige noored pered, ikka sellest, millised esmatasandi teenused on olemas. Rahvuse jätkumise seisukohast peaks olema strateegiline riiklik prioriteet, et oleks tagatud sünnitusvõimalus kodu lähedal. Niisiis ei tohiks sünnitushaiglaid kinni panna, vaid nende tegevust tuleks toetada.

Sünnituse kulgu ennustada ei saa ning kriitiliseks võib see kiskuda igal pool, samas on näiteks Rakveres äärmiselt tublid ja hinnatud ämmaemandad, kelle toel tunnevad sünnitajad end turvaliselt.

Kuna Eestis on nagunii krooniline beebipõud, tasub enne lõikamist siiski mitu korda mõõta, kas sünnitusosakondade sulgemine ikka on jätkusuutlik idee. Kui pered löövad teise või kolmanda lapse saamisele käega, on see riigile oluline kaotus. Ehk annab raha kusagil kokku hoida, nii et ei peaks iibe alustalasid saagima minema?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles