Juhtkiri: kui kõik mustaks läks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Venemaal Siberi föderaalringkonnas Kemerovo linnas toimus pühapäeval kaubanduskeskuse ohvriterohke põleng. Õõvastavas, inimmõistusele vastuvõetamatus tragöödias hukkus ametlikel andmetel kuuskümmend neli inimest, neist enam kui nelikümmend last, kes olid tulnud pere või sõpradega kinno filme vaatama.

Kemerovos juhtunu on valus näide sellest, kui hoolimatu ja korruptiivne riik on Venemaa. Seekord olid ahnuse ja ükskõiksuse ohvriteks lapsed, hukkusid terved perekonnad. Õnnetuse järel kogunesid tänavatele õigluse jaluleseadmist nõudvad rahvahulgad, kuid neistki püüdsid ametnikud üle sõita.

Miitinguliste vestlus ametnikega võttis ootamatu pöörde, kui mikrofoni sai ettevõtja Igor Vostrikov, kes ütles, et inimesi koheldakse nagu loomi. Kemerovi oblasti asekuberner Sergei Tsiviljov küsis seepeale temalt, kas ettevõtja soovib muret ära kasutades endale reklaami teha. Igor Vostrikov oli tuleõnnetuses kaotanud oma kolm last, abikaasa ja noorema õe...

Teiseks üritatakse juhtunut juba teisest rahvusest inimeste kraesse veeretada, nagu väitis kinnipeetud kaubanduskeskuse omanik.

Kemerovos juhtunu on kõnekas näide kahest asjast. Esiteks ligadi-logadi olukorrast Venemaal ja teiseks sellest, et turvalisus ei tule niisama.

Kemerovos juhtunu on kõnekas näide kahest asjast. Esiteks ligadi-logadi olukorrast Venemaal ja teiseks sellest, et turvalisus ei tule niisama. Küllap paljud on mõelnud, milleks on neid õppusi vaja ja miks käivad päästeametnikud tavalisi inimesi ja asjamehi painamas mingite tuleohutusvahendite teemal.

Põleng Kemerovos andis suisa ajendi hakata Eestis kontrollima kaubanduskeskuseid. Kui nendes puuduvad evakuatsiooniteed, alarm ei tööta ja esinevad muud puudused, nagu oli Kemerovos, siis on tulekahju puhkedes ohvrid vältimatud. Rahvarohketes kohtades tuleb õnnetuse korral arvestada paanika tekkimisega. 

Kaubanduskeskuse põlengus on vastutavatena kinni peetud keskuse juhataja ja mitu tehnilist töötajat. Töötajad püüavad leida vabandusi ja veeretada endalt süüd pea poolesaja lapse hukkumise pärast, mida oleks nõuete täitmise korral saanud vältida. Need lapsed peaksid elus olema. Jääb üle loota, et õiglus võidab korruptsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles