Jõuluinstallatsioonid võivad kaduda ajalukku

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere endise linnakunstniku, oma jõuluinstallatsioonidega Rakvere maailmakaardile aidanud Teet Suure kuuseidee on muutuste tuules.
Rakvere endise linnakunstniku, oma jõuluinstallatsioonidega Rakvere maailmakaardile aidanud Teet Suure kuuseidee on muutuste tuules. Foto: Meelis Meilbaum

Teet Suure lahkumisega linnakunstniku ametikohalt on taas õhus võimalus, et Rakvere maailmakuulsaks teinud märgilised jõuluinstallatsioonid ei pruugi enam sellises vormis sündida.

Rakvere endise linnakunstniku, kuuseinstallatsioonide autori Teet Suure sõnul ei ole tal linnavõimudega juttu olnud, et ta võiks fantaasia selle aasta “kuuse” osas lendu lasta. Kunstnik rääkis, et tavapäraselt hakkas ta koos Rakvere ametikooliga visuaali peale mõtlema septembris. Kui niinimetatud kuusega on aega, siis viimasel kahel suvel Keskväljakut kaunistanud liblikad ja kineetiline kera sel aastal ilmselt järge ei saa. “Ilmselt midagi sellist ei sünni. Niisama midagi ei teki ega lihtne ei ole. Rakvere ametikooliga ja Raiko Kaasikuga on olnud täiesti unikaalne koostöö,” ütles Suur.

Alates jaanuarist ilma linnakunstnikuta olnud Rakvere võib aprilli keskpaigast sellesse ametisse saada uue loomehinge. Kandidaatidega vestelnud Rakvere linnapea Marko Torm kinnitas, et teemaks oli ka uue inimese nägemus kuuseinstallatsioonidest. “Küsisin, mis kujul peaks jõulutraditsioone Rakveres edasi kandma. Kas modernsel, kas peaks olema installatsioonid ühe või mitme kunstniku kaasatusel? Võibolla hoopis kuusefestival, kaasame elanikke koduaedadega? Selles mõttes oli igasuguseid lahendusi,” rääkis Torm. Tema sõnutsi ei ole jutt ühest elemendist, vaid kogu linnapildist. “Linnas puudub igasugune jõulukaunistuste süsteem. Aastast aastasse on kõik lahendatud probleemipõhiselt. Nüüd võtame selle terviklikult ette, loome süsteemi ja hakkame toimetama,” kõneles Marko Torm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles