Rakvere lihatööstuses lekkis ohtlik ammoniaak, ohvreid ei ole

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna öösel toimus Rakvere lihatööstuses hooldustööde käigus lokaalne ammoniaagileke.

HKScan Estonia juhatuse esimees Anne Mere ütles, et Rakvere lihatööstuses toimus hooldustööde käigus väike ammoniaagileke, mis nüüdseks on likvideeritud. "Keegi viga ei saanud. Hetkel õhutatakse ruume.”

Rakvere lihatööstus on Sillamäe sadama järel Virumaal ohtlikkuselt teine ammoniaagiriski allikas. Rakvere vallas Roodevälja külas asuva lihatööstuse külmutusseadmetes on ammoniaaki ligikaudu 40 tonni.

Kokku elab ohutsoonis 1000 inimest.

Päästeametist öeldi, et nemad Rakvere lihakombinaati väljakutset ei ole saanud. Rakvere haiglasse pole pöördunud ka kannatanuid.

Kohapeal käinud Virumaa Teataja fotograafi sõnutsi on lihakombinaadis tavapärane töörütm – autod sõidavad territooriumile sisse ja välja.

2016. aasta jaanuaris toimusid Rakvere lihakombinaadis vaid mõnepäevaste vahedega ammoniaagilekked. Esimene oli nii traagiline õnnetus, et siis kaotas ammoniaagilekke tõttu elu üks mees, kolm said raskelt vigastada.

Paar päeva hiljem toimus taas ammoniaagileke ja siis viidi kaks meest haiglasse. 

Mis on ammoniaak?

Ammooniumhüdroksiidi viieprotsendilist vesilahust tuntakse nuuskpiirituse nime all.

Ammoniaak on normaaltingimustel spetsiifilise terava ja ärritava lõhnaga värvitu sööbiv gaas. Ainet transporditakse rõhu all veeldatult. Veeldatud olekust läheb see kiiresti gaasilisse ning moodustab külma valge udupilve, mis püsib maapinnal. Soojenedes tõuseb see gaasipilvena üles.

Oksüdeerivate gaasidega kokkupuutel moodustab ammoniaak plahvatusohtliku segu ning on sobivas kontsentratsioonis ja välise süüteallika korral tuleohtlik.

Ammoniaak ärritab tugevasti silmi ja hingamisteid, põhjustab pisaravoolust, nina-kurguvalu, köha, hingamisraskust, valu rindkeres. Suuremate kontsentratsioonide sissehingamise korral võib tekkida raske hingamisteede ja kopsude kahjustus, sealhulgas kopsuturse. Võimalik on äkksurm.

Niiskusega reageerides tekib söövitav ammooniumhüdroksiid, mis kahjustab silmi ja nahka. Kontakt veeldatud ammoniaagiga põhjustab söövitust ja raskekujulisi külmakahjustusi.

Ammoniaagilekke korral tuleb väljas viibides liikuda ohualast kaugemale tuule suunaga risti, vältides madalamaid kohti ja kattes hingamisteed. Kui ohualast pole võimalik lahkuda, siis tuleb varjuda siseruumidesse, kuid mitte keldrisse. Nii autos kui ka siseruumides olles tuleb sulgeda uksed ja aknad ning lülitada välja ventilatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles