Majanduskommentaar: ülikiire interneti baasvõrk on kogukondliku tasandi väärtus

Priit Soom
, Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutuse (ELASA) juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Soom.
Priit Soom. Foto: Indrek Susi

Ülikiire interneti kättesaadavus on kindlasti lähituleviku ja modernse ühiskonna möödapääsematu areng. Infoühiskonna tarbitavad informatsiooni mahud suurenevad aastast aastasse ja see tekitab nõudluse parema internetivõrgustiku järele, nagu suuremad linnad vajavad omavaheliseks ühenduseks paremaid kiiremaid sõiduteid, sest enam ei piisa kaherealisest aeglasest kruusateest, millel vanasti liikusid hobukaarikud.

Sellisest lihtsustatud põhimõttest ajendatuna tegutsebki Eesti Lairiba Arenduse Sihtasutus ehk ELASA. Meie ülesanne on viia ellu projekt EstWin, mis tagab ülikiire interneti optilise baasvõrgu kättesaadavuse maapiirkondades ja vähendab digitaalset lõhet linna ja maapiirkondade vahel. Ülikiirest internetist võidavad nii majapidamised, ettevõtted kui ka riiklikud asutused.

Probleemiks on see, et praegu puudub täielikult paljudes maapiirkondades valguskaablil põhinev internetitaristu või olemasolevast taristust ei piisa. Uuest võrgustikust saavad otsest kasu ülikiire interneti näol kõik kogukonnad, kellel tekib võimalus liituda ülikiire interneti baasvõrguga. Kui baasvõrk valmib, peaks 98 protsenti Eestis paiknevatest majapidamistest, ettevõtetest ja asutustest asuma 1,5 kilomeetri raadiuses baasvõrgust. Kokku rajatakse üle 6000 kilomeetri optilisi kaableid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles