Juhtkiri: Bussita maal

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Sille Annuk.

Elu maal pakub suuremat privaatsust ja puhtamat elukeskkonda, kuid kes seda eelistab, peab paraku arvestama, et arstiabi, poed ja meelelahutusasutused on kaugel ja nendeni jõudmiseks tuleb kasutada peamiselt oma transporti, sest bussiliiklus on seal hõre või puudub.


Mitte ainult pisikestes külades, vaid ka päris suurtes asulates on ühissõidukitega probleeme. Näiteks Tudus, kus elab ikkagi sadu inimesi, sõidab pühapäeval ainult üks buss. Teistel päevadel on liiklus küll tihedam, aga kas või Vinnis asuvasse vallakeskusesse on mõistlikum liikuda Rakvere kaudu ning vajalikuks käiguks peab autota inimene teinekord varuma terve päeva.

Mõnel pool on ühendatud õpilasringid ja kohalikud bussiliinid ning tänu sellele liiklus ikkagi toimib - Rakke vald on selles mõttes hea näide. Osa omavalitsusi on pannud käima eribussid, mis kord-paar nädalas toovad inimesed küladest vallakeskusesse asju ajama või poodlema. Ning eks külades ole ikka nii, et kellel on auto, aitab võimalusel ka neid, kellel seda ei ole.

Eks ühistranspordiga on nokk kinni, saba lahti ja vastupidi. Võib ju bussiettevõtetest ka arugi saada, et nad ei taha vedu korraldada, kui see neile ära ei tasu - kui bussis sõidab kaks või ka seitse inimest.

Aga inimestel on ju vaja liikuda, kas või selleks, et pääseda poodi, arsti juurde, juuksurisse ja ajada muid eluliselt olulisi asju. Selge on see, et kuigi auto pole juba ammu enam luksus-, vaid iseenesest mõistetav tarbeese, ei hakka kõik inimesed kunagi autot juhtima. Kui jätame kõrvale auto ostmise ja ülapidamise majandusliku poole, siis alati on meie ühiskonnas neid, kes on auto juhtimiseks liialt noored või vanad ega saa seda teha tervislike probleemide tõttu. Ka ei ole sõiduoskuste omandamine kõigile jõukohane.

Vallasisese bussiliikluse korraldamine on vallavalituse ja valdade piire ületava ühistranspordi korraldamine maavalitsuste ülesanne ning teatud bussiliine doteeritakse, et inimestel oleks minimaalnegi liikumisvõimalus. Kui buss sõidab aga Rakverre, vallakeskusesse või lähimasse asulasse, kus on pood, üks-kaks korda nädalas, siis tekib jälle küsimus, kas see ikka on piisav.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles