Politseimuuseumi labori külastajad kipuvad minestama ja oksendama

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Südame lahkamine. Foto on illustratiivne.
Südame lahkamine. Foto on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Aasta alguses avas politseimuuseum Rakveres kohtueelse uurimise labori, kus saab muude tegevuste seas ka organeid lahata. Paraku on nüüd muuseumitöötajad hädas külastajatega, kes kipuvad vere ning seasüdamete ja -silmade peale minestama ja tõttavad oksele.

"Viimane juhus oli see, kus me pidime ühele noorele esmaabi osutama ning lõpuks kooliarstile turgutamiseks üle andma," rääkis politseimuuseumi direktor Andrus Eesmaa. "Paneme grupijuhtidele südamele, et enne tehtaks kindlaks, kas kõik osalejad ikka taluvad verd ja organite lahkamist."

Eesmaa selgitas, et kohtulabori programmis tuleb lahata organeid ja selle käigus teha selgeks, milline relv põhjustas vigastuse. "Eks ikka tuleb ette, et joostakse prügikasti poole või minnakse lumivalge näoga nurka istuma," tähendas ta.

Politseimuuseumi direktori sõnul on neil esmaabivahendid alati käepärast, kuid nüüd tuleb näiteks programmi väljasõitudel koolidesse kohvrit juba õige ligi hoida. 

"Peame pidevalt õppima kiiresti reageerima. Kord oli meil juhus, kus üks naisterahvas küsis, kas lahatav süda on ikka värske. Kui sai jaatava vastuse, siis pistis organi rahulikult pintslisse. Programmi läbiviija oli suisa keeletu ega taibanud isegi soola seepeale pakkuda," muigas Eesmaa ja lisas, et programm on siiski tempokas ja põnev ning kellel närvid vastu peavad, saavad teadmisi politsei- ja kriminalistikatööst eriti värvikal moel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles