Purtse skulptor voolis hiiglasliku härrasmehe (1)

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel kohal, kus praegu lebab lauavirn, voolis Lembit Palm Georg Lurichi kuju.
Sel kohal, kus praegu lebab lauavirn, voolis Lembit Palm Georg Lurichi kuju. Foto: Meelis Meilbaum

22. aprillil avatakse Väike-Maarja keskväljakul suursugune monument ühe legendaarsema eestlase, oma aja vägevaima jõumehe ja maadleja ning tuntud spordi- ja karskusliikumise edendaja Georg Lurichi mälestuseks. Kahe ja poole meetri kõrguse kuju voolis oma ajaloolises ateljees skulptor Lembit Palm.

Põlist Purtse küla elanikku, vanahärra Palmi ei ole looduskauni jõekääru äärest raske leida. Kindlasti lihtsam, kui leida tema telefoninumbrit. Internetiavarustes surfates tuleb küll kohe kätte nimekaimu, Tallinna metallikunstniku Lembit Palmi kontakt. Pealinlane tunnistas, et Ida-Virumaa skulptorit on tema numbrilt otsitud küll ja veel. Õnneks on Lurichi kuju püstitamisel ametis rohkem inimesi ning õige number tabamatuks ei jää.

Lurichi kuju looja, muhe vanahärra, toimetab enamasti kas koduhoovis või mõnisada meetrit eemal ateljees. Ateljee on paksude paekivist müüridega korralik ajalooline majalahmakas. Ehitatud juba 18. sajandi alguses. Mõnda väiksesse toakesse polekski ligi kahe ja poole meetri kõrgune Lurichi kuju ära mahtunud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles