Koolilapsed tutvusid künnipäeva kommetega

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolilapsed tutvusid künnipäeva kommetega.
Koolilapsed tutvusid künnipäeva kommetega. Foto: Meelis Meilbaum

Muugas korraldati põhikoolilastele künnipäev, et anda neile aimu põllutöödest. Muuga raamatukogus tutvustas selle juhataja Maarika Lausvee õpilastele künnipäevaga seotud rahvakombeid. Rahvakalendri järgi on künnipäev 14. aprillil ja siis pidi kindlasti, sõltumata ilmast, minema põllule. Et ajada esimene vagu. Soovituslikult enne päikesetõusu. “Kas või lumme,” lisas Lausvee.

Agaramad viisid põllule kolm koormat sõnnikut, laisemad puistasid seda aiamaale. Härgadega tehti veidike tööd ja sigadele ei antud pärast künnipäeva enam süüa. Künnipäeval pakuti sea selga ja saba. Lausvee selgitas, et selga seepärast, et künnimehel ei jääks selg haigeks, ja lootuses, et viljapead sirguvad sama pikaks, kui oli söögilauas pakutud sea saba.

Agronoomist ajakirjanik Heino Laiapea rääkis raamatukogus saalitäiele õpilastele künnivõistluste ajaloost. Seejärel andis ta sõna Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli kolmele vilistlasele, kes tutvustasid Olustvere koolis pakutavaid õppimis- ja vaba aja veetmise võimalusi. Jutust selgus huvitav seik, et esimese kursuse õpilased külvavad omanimelise põllu. Nimesilt paistab sõiduteele selgesti ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles