Arkna mõisa suures õunaaias sirgub 15 000 istikut

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi istutustöö käib suuresti masinatega, tuleb Lauri Pentjärvel ja Laine Laasil endalgi käed külge lüüa.
Kuigi istutustöö käib suuresti masinatega, tuleb Lauri Pentjärvel ja Laine Laasil endalgi käed külge lüüa. Foto: Meelis Meilbaum

Teisipäeval alustati Arkna mõisas 15 000 õunapuuistiku mahapanemist. Esimesena läks mulda “Krista”, millelt loodetakse esimesi vilju juba tänavu sügisel.

MTÜ Arkna Terviseküla aednik Laine Laas kõneles, et kasvama pannakse viis sorti, nii mahla- kui ka söögiõunu, ja kõik istikud tulevad Lõuna-Eestist Aakrest. “Krista” puhul on tegemist säilitusõunaga. Viljapuuaeda istutatavad sordid on valitud seesugused, et neid saaks mahedalt kasvatada. “Need peavad olema kahjuritele, kärntõvele ja muudele haigustele vastupidavad,” selgitas aednik.

Taimekasvatusjuht Lauri Pentjärv kõneles esimesel istutuspäeval, et kuigi esialgu kulus aega masinate ja istutussüsteemide katsetamisele, läks kogu tegevus kardetust lihtsamini ja arvatust tublisti kiiremini. “800 istikut tunnis pannakse maha,” märkis Pentjärv, lisades, et vahepeal katkestas tugev vihmasadu nende tegemised, kuid lõppkokkuvõttes hoopis lihtsustas tööd, sest muutis mullakamara pehmemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles