Kiri: Soomes prooviuuring jätkub ja kestab plaanitud lõpuni

Jaanus Nurmoja
, kodanikupalga üks eestkõnelejaid Eestis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiri.
Kiri. Foto: Kamilla Selina Lepik

Kaheks aastaks plaanitud Soome kodanikupalga prooviuuring jõuab sel aastal lõpule, esimesi põgusaid kokkuvõtteid on oodata juba enne aastavahetust. Ingliskeelses meedias aga hakkas neil päevil levima materjal, millest jääb mulje, nagu oleks Soome valitsus otsustanud üleöö meelt muuta ning eksperimendi katkestada, muu hulgas ühe OECD skeptilise raporti tõttu. See jõudis Postimehe ja Äripäeva vahendusel ka Eesti lugejateni.

Tegelikult otsustati Soome eksperimendi maht juba 2016. aastal, kui käisid ettevalmistustööd. Pärast perustulo katsetuse lõppu aga plaanitakse Soomes uut uuringut, katsetamaks teistsugust lahendust (universal credit), millelt samuti eeldatakse tööturule naasmise soosimist ja vähemat bürokraatiat.

Põgus pilguheit Soome meediasse näitas, et pole välistatud ka kodanikupalga eksperimendi pikenemine, sest Soome rohelised teatasid kavatsusest tulla välja vastava eelnõuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles