Baltoscandal hoiab kätt ühiskonna pulsil

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltoscandali logo.
Baltoscandali logo. Foto: Baltoscandal

Rahvusvahelise etenduskunstide festivali Baltoscandal kava ja esinejad on selgunud. Viieteistkümnendat korda toimuv festival, mis esitleb tänapäevaseid suundi Euroopa ja maailma etenduskunstides, toimub 4.–7. juulini Rakveres.

Juubelimaigulisel festivalil on lisaks uutele tulijatele oma värskeid töid näitama ka varem siin käinud kunstnikud ja esinejad. Eelmisel festivalil publikut omapärase muusikateatriga üllatanud Joris Lacoste’i uues lavastuses «Suite n°3» saab kuulda kõiki Euroopa Liidu keeli.

Meie publikule tuttav Forced Entertainment Suurbritanniast tuleb Rakverre lavastusega «Real Magic» ja proovib mängulises võtmes mõtteid lugeda. Tunnustatud etenduskunstnike grupeering W A U H A U S astub Baltoscandalil üles vaataja nägemisaistingule keskenduva lavastusega «Flashdance».

Esimest korda on festivalil Teatr Powszechny Poolast lavastusega «Klatwa», mis esitab küsimusi tänapäeva kunsti, inimese ja religiooni suhete kohta. Ivo Dimchevil on seekord plaanis muusikaline etteaste.

Jérôme Bel`i «Gala» annab Rakvere ja Lääne-Virumaa rahvale võimaluse lavale astuda ning juubeli puhul avatakse Baltoscandal Rakvere Keskväljakul suurejoonelisemalt kui muidu. Eesti etenduskunstide maastikult on festivalil esindatud Juhan Ulfsak, Mart Kangro ja Eero Epner värske lavastusega «Workshop», Teater NO99 ja Juhan Ulfsaki "NO36. Unistajad" ning pühendusega Rakvere teatri väiksele majale loovad etenduskunstnikud Henri Hütt ja Mihkel Ilus festivalile installatsioonilise lavastuse «Kapriisid 3.5».

Tulemas on ka traditsiooniline jalgpallimatš romantikute ja küünikute vahel ning kontserdid klubiõhtutel.

Festivali kunstiline juht Priit Raud ütles, et tänavune Baltoscandal on tulevikku vaatav ja kätt ühiskonna pulsil hoidev, intrigeeriv ja rahustav, mõtlemapanev ja vabastav. "Viieteistkümnes festival tuleb ehk rohkem meie ja ühiskonna peale mõtlev. Mitte tingimata ülitõsiselt. Me räägime karmidest asjadest, kuid ei lähe moraalitsemise teed. Me näitame, et selline see maailm lihtsalt on. Me pole kõigega nõus, mis siin sünnib. Me kritiseerime, aga aktsepteerime. Me näitame austust üksteise vastu ja selle vastu, mida keegi teeb. Me ei õpeta kellelegi, mis on õige," kõneles Priit Raud. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles