Von Bocki maja alt ei ilmunud parvi

Martin Pau
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühest prooviaugust vaatasid vastu kivid, mis võisid objektijuhi arvates vundamendist välja liikuda aastasadade jooksul.
Ühest prooviaugust vaatasid vastu kivid, mis võisid objektijuhi arvates vundamendist välja liikuda aastasadade jooksul. Foto: Sille Annuk

Asjatundjad ei leidnud lõhki rebenenud von Bocki maja vundamenti lahti kaevates ainsatki märki puitparvedest, millele teatakse toetatud olevat paljud Tartu vanalinna kivimajad.


Geotehnika Inseneribüroo objektijuht Tõnu Zimo­­vets kaevas läinud nädala neljapäeval ja reedel von Bocki maja keldris koos abilisega üheksa prooviauku kuni vundamendi alumise servani. Igal pool jõuti servani umbes kaks meetrit tänavapinnast allpool, kus tuli vastu ka pinnasevesi.

«Ainult Ülikooli ja Jakobi tänava nurgal oli vundament üheksa sentimeetrit veepiirist allpool,» kirjeldas Zimovets. «See nurk võiski ära vajuda ja  pragunemise põhjustada.»

Vundamendi lahtikaevamisele järgnes vundamendialuse pinnase tiheduse hindamine löökläbistuse meetodil. Spetsiaalseid terava metallpeaga vaiu rammiti kolme kuni kuue meetri sügavusele arvates vundamendi servast. Mitte üheski prooviaugus ei leitud märkigi puitparvedest, mida laoti sajandeid vanalinna majade alla. Von Bocki maja on ehitatud kahes osas 18. sajandi viimasel veerandil.

Tartu Ülikooli projektee­­rimis- ja ehitushangete peaspetsialist Madis Noor ütles, et juuni algusse on plaanitud kohtumine Geotehnika Inseneribüroo juhtidega ning siis selgub, kas tellitakse lisauuringud või on võimalik teha von Bocki maja olukorrast kirjalik kokkuvõte ning öelda välja vajumise põhjused juba hangitud andmete põhjal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles