Päästjad on kulu süütajatega karmid

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad kutsuti pühapäeval Kandle mõisa juurde kontrolli alt väljunud kulupõlengut kustutama.
Päästjad kutsuti pühapäeval Kandle mõisa juurde kontrolli alt väljunud kulupõlengut kustutama. Foto: Aarne Mäe

Pruukisid ilmad soojemaks minna, kui nädalavahetusel lahvatas mitu kulupõlengut, neist üks Haljala vallas Kandle külas ühe hektari ulatuses.

Kustutustöid juhtinud Rakvere päästekomando meeskonnavanem Andrus Piiskoppel rääkis, et tavaliselt ongi kulupõlengud pritsimeeste kohale jõudes levinud hektaril. Kandle külas kulupõleng otseselt inimeste vara ei ohustanud, sest tuul oli nõrk ja värske rohi oli kulust juba läbi kasvanud. “Tulel polnud nii palju võimu,” selgitas Piiskoppel, kelle sõnul kestsid kustutustööd umbes paarkümmend minutit. Kustutustöödel osaleski ainult Piiskoppeli meeskond.

Paraku kõigi kulupõlengute kustutamine nii lihtsalt ei lähe. Ida päästekeskuse ohutusjärelevalve büroo peainspektor Urmas Grüning meenutas paari juhtumit. Ühe puhul oli kulutuli levinud betoonaia alt läbi ja ohustas puidutööstust ning teise puhul oli liikunud väikeettevõtte maaalale ning süüdanud seal põlevmaterjali ja ohustas õli- ja kütuseladu. “Väiksemale ettevõttele võib kulupõleng saada saatuslikuks ja tähendada ka äri lõppu,” ütles Grüning, kelle andmetel on kulupõlengute arv Lääne-Virumaal mullusega võrreldes samal tasemel. Esmaspäevase seisuga oli maakonnas registreeritud 37 kulupõlengut, mullu samal ajal 40. Ida-Virumaal on need arvud 195 ja 128. “Päris oluline langus,” kommenteeris Grüning ja lisas, et kulupõlengute arv sõltub suuresti ilmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles