Kiri: Tammsaare ja Võsu

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiri.
Kiri. Foto: Kamilla Selina Lepik

Ka Anton Hansen Tammsaare on suvitanud Võsul. Metsa tänaval on maaliline metsatukk ilusa eramuga, niinimetatud Vollmanni majaga. Seda paika kutsub rahvasuu tänapäevalgi Vahenõmmeks.

See oli ideaalne koht loomingulisele inimesele, kuna seal oli piisavalt privaatsust ja ka tänava hääled kadusid metsa taha. Selles idüllilises ümbruses puhkaski Tammsaare koos abikaasa, tütre ja pojaga 1924. aasta juuni algusest septembri keskpaigani. Ka suvi tähendas kirjanikule loomingulist tegevust. Võsu suvel valmis tal tõlge Fjodor Dostojevski romaanist “Kuritöö ja karistus”, mis jõudis Eesti lugejateni esimest korda 1929. aastal. Muuseas, ka Dostojevskile on püstitatud Tallinnasse monument, sest Tallinn oli talle tähtis, ka tema laulatus toimus Tallinnas Niguliste kirikus. Veel leidis Tammsaare Võsul viibides aega mõne oma varasema teose uustrüki ettevalmistamiseks.

Hommikuti nähti Tammsaaret turul. Võsu tolleaegne turuplats oli ainult paari maja kaugusel, hilisema metsaklubi ees. Sinna tuli suvehommikuti ümbruskonna talumehi hobustega ja “poeletiks” oli vankripealne värske talutoodanguga, milleks oli piim, koor, kohupiim, kodujuust, aga ka värske juurvili. Nii kohalikud kui ka suvitajad oskasid sellest lugu pidada. Tammsaarele olid jalutuskäigud turuplatsile aga ka inspiratsiooniallikaks. Talumeestega mõnusalt juttu puhudes rikastus kirjaniku mõttemaailm jälle mõne värvika nüansiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles