Kandletooja külastas Viru-Jaagupit

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Haas vana kandlega.
Ain Haas vana kandlega. Foto: Erakogu

Teisipäeval oli Viru-Jaagupi vanas koolimajas piirkonna seenioride klubil ja rahvamuusikakapellil Reilender külas suure lombi tagant tulnud Ain Haas, kes poolteist aastat tagasi tõi Ameerikast Eestisse 1935. aastal Viru-Jaagupis valmistatud kandle.

Walter Raudkivi valmistatud kandle annetas Viru-Jaagupi muuseumile kandlemeistri tütrepoeg, Chicagos elav Verner Walter Esop. ­Haasi kutsus külla MTÜ Viru-Jaagupi Selts. Kauge külaline oskas väga hästi eesti keelt. Indiana ja Indianapolise ülikooli emeriitprofessor sotsioloogia alal Ain Haas rääkis, et Ameerika eestlastel on väga hea kultuurikoostöö sealsete sõjapõgenikest lätlaste ja leedulaste järeltulijatega. Mängitakse koos rahvamuusikakapellides, korraldatakse festivale, lätlased esitavad eesti rahvatantsegi.

Kandlemängu õppis Haas ka Walter Raudkivi tütre Lilian Esopi juures, kes oli Ameerikas tuntud muusikapedagoog, seetõttu sai ta publikule demonstreerida nn Raudkivi mängustiili. Haasi teatakse ka kui head torupillimängijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles