Ristiema kotlettidest sütel küpsetatud kartuliteni

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tihemini tellitavaid roogi Palmse kõrtsis on peedikotletid - lihtsad ja maitsvad, lisandiks kartulipuder ja porgandisalat. Ei puudu ka kohapeal tehtud karaskipätsid ning soolvette pandud või.
Üks tihemini tellitavaid roogi Palmse kõrtsis on peedikotletid - lihtsad ja maitsvad, lisandiks kartulipuder ja porgandisalat. Ei puudu ka kohapeal tehtud karaskipätsid ning soolvette pandud või. Foto: Marianne Loorents

Palmse mõis sai tänavu kevadel parima mõisatoitlustaja tiitli. See annab põhjust kiigata nende kööki ja uurida, mida ja kuidas nad seal keedavad-küpsetavad ning kas nende menüüst võiks igaüks midagi oma lauale valmistada.

Selgub, et Palmse härrastemaja keldriköögis ning kõrtsis on mõisale kohaselt au sees nii talupojatoidud kui ka härrasrahvaroad. Üheks erilist elamust pakkuvaks praeks on peamaja keldriköögis süte peal küpsetatud liha ja kartulid. Seda rooga sööma asudes ei saa sugugi alahinnata õhus hõljuvat hõngu, mida toidu küpsemine ja elav tuli on tekitanud – nii ei sööda ainult silmade, vaid ka ninaga, suust rääkimata.

Palmse mõisa direktor Maie Urbas ütleb, et ettetellimisel küpsetatakse sütel nii kala, sea- kui ka linnuliha, mille kõrvale serveeritakse marineeritud köögivilju ja sealsamas sütel fooliumi sees küpsenud kartulit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles