Põrgu katlakütja ropult aus portree

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seaküla imperaator Simson von Seakyll ja tema kroonik Andres Pulver tähistavad raamatu ilmumist veeklaaside kõlistamisega.
Seaküla imperaator Simson von Seakyll ja tema kroonik Andres Pulver tähistavad raamatu ilmumist veeklaaside kõlistamisega. Foto: Marianne Loorents

Mida teeb põrgukuumuses Aivar Simson? Sulatab pronksi, valab skulptuure. Viskab vimkat ja viina ka, et peletada sõja varje. Ajakirjanik Andres Pulver raius Simson von Seakylli raamatusse.

Simson von Seakylli nimega seostuvad esimese hooga noort Arvo Pärti kujutav “Poiss jalgrattaga muusikat kuulamas” Rakvere Keskväljakul ning muidugi mehele üldrahvaliku tuntuse toonud tilliskulptuurid. Kes on nende autor, see uljas habemik vormimütside ja sinelite varjus? Virumaa Teataja ajakirjanik Andres Pulver kehutas mehe kõnelema, kulges ja kuulas, kuni raius skulptor Aivar Simsoni tormid ja tungid raamatusse “Põrgu katlakütja. Simson von Seakylli elu ja võitlused”.

“See raamat on ausalt ropp ja ropult aus,” iseloomustas raamatut kirjastaja Enno Tammer. Selle kinnituseks kõlas Rakveres raamatu esitluspäeval – 9. mail, Euroopa päeval – Beethoveni “Ood rõõmule”, seegi killuke teosest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles