Hilisõhtul oodatakse muuseumidesse

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumiöö linnuses pakub avastamis- ja mängulusti kõigile.
Muuseumiöö linnuses pakub avastamis- ja mängulusti kõigile. Foto: Georg Kõrre

Järgmisel laupäeval, 19. mail on kümnes üleeestiline muuseumiöö, hilisõhtul on külastajatele tasuta avatud paljud muuseumid üle Eesti, aga ka näiteks looduskeskused, kirikud ja mõisad.

Muuseumiöö teemaks on seekord “Öös on pidu”. Muuseumides korraldatakse kümneid eriekskursioone, peoteemalisi töötube, kontserte, etendusi, mälumänge ja palju muud. Muuseumiööst võtab tänavu osa ligi 200 muuseumi ja muud asutust. Enamasti on neil uksed avatud kell 18–23, täpsemad programmid on kättesaadavad muuseumiöö veebilehel.

Lääne-Virumaal ootavad hilisõhtuseid külalisi Kunda tsemendimuuseum, Porkuni paemuuseum, RMK Oandu looduskeskus, Lahemaa rahvuspargi külastuskeskus Palmses, Vihula mõis ning SA Virumaa Muuseumid hallatavad Rakvere linnus ning Rehbinderi maja.

Kunda tsemendimuuseumis meisterdab kunstnik Laura Põld, Valdese kirjanduskohvikus kohtutakse loodusmees Peeter Hussariga ning kontserdi annab Keio Soomelt.

Porkuni paemuuseumis toimub külastusmäng, mis tutvustab paekivi tekkimise lugu. Osaleda saab ka tseremooniaid tutvustaval retkel.

Lahemaa külastuskeskuse õuealal on õhtul korraldatud rohevahetus: saab vahetada või ära anda ilu- ja tarbetaimi, seemneid, sibulaid, juurikaid ning aiatarbeid, samuti peetakse kirbuturgu ning avatud on meisterdajate töötuba. Külastuskeskuse õppeklassis saab uurida taimede salamaailma.

RMK Oandu looduskeskus on järgmisel laupäeval avatud kaksteist tundi järjest: hommikul kella kümnest õhtul kella kümneni. Kogu päeva käib näitusemäng “Avasta Oandut” ning külastuskeskuse majas saab jälgida filmiprogrammi. Matkalise nõuandetoas jagatakse soovitusi, kuhu ja kuidas matkata Oandu ümbruses, Lahemaal ja kaugemalgi. Päeva mahuvad taimetarga ringkäigud, meisterdamisvõimalus isetegija töötoas, avatud on matkalise kohvik.

Kell 21.30 algab laternamatk, mille käigus avastatakse koos teejuhiga hämaraid radu.

SA Virumaa Muuseumid Rehbinderi maja on huvilistele tasuta avatud kella 18–20. Krahv Dietrich von Rehbinderile kuulunud ja hiljem Rakvere linnavalitsuse ametihoone rolli täitnud maja püsinäitustel on väljapanekus Virumaa Muuseumide erilisemad ja vanimad varad. Muuseumiööl leitakse vastused küsimustele, milline näeb välja mammutihammas või hoopis 2700 aastat vana mõõk.

Toidunäitust “Kuidas toita 9,5 miljardit inimest aastal 2050?” uudistades arutletakse teemadel, kuidas päästa meie maailma ja milline on tuleviku toit. Kindlasti saab seda ka maitsta. Robootikanäitusel “Meie, robotid” tutvutakse robootika pika ajalooga ning arutletakse, kuhu maailm areneb.

Rakvere linnus ootab muuseumiöölisi tasuta külla kella 19–22. Konvendihoones on uksed lahti ajalookambril, teaduste kambril, piinakambril, surmatoal ja põrgul. Eeshoovis on avatud kõrts, toimuvad lustakad võistlused ja mängud. Saab lasta vibust, ratsutada hobuse või eesliga ning vermida münte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles