Raamat paotab ukse luurajate maailma

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Juurvee raamat ”100 aastat luuret ja vastuluurte Eestis”.
Ivo Juurvee raamat ”100 aastat luuret ja vastuluurte Eestis”. Foto: Internet

Ivo Juurvee teos “100 aastat luuret ja vastuluuret Eestis” võtab kokku 100 aastat eriteenistuste tegevust Eesti territooriumil.

“Edukaks riigi või sõjaväe juhtimiseks on hädavajalik hästi toimiv luure ja vastuluure,” ütles raamatu autor Ivo Juurvee. “Eesti ajaloo tõttu on ka siinne eriteenistuste valdkonna lugu maailma mastaabis erinäoline ja talletamise vääriline,” lisas Juurvee.

“Juurvee on oma ala suurepärane asjatundja, kes meisterlikult suudab katta selle keerulise valdkonna täiesti vastandlikud ajaperioodid,” ütles riigikantselei EV 100 juhtrühma esimees Toomas Kiho. “Põnevaks teeb raamatu seegi, et teoses on antud ülevaade ka senini vähe uuritud perioodist aastatel 1991–2017,” lisas Kiho.

Päris huvitavaid lugusid on raamatus nii Nõukogude Liidu luurajate tabamisest sõjaeelses Eesti vabariigis kui ka näiteks CIA agentide kinnivõtmisest Eesti NSV-s. Ning luureraamatusse on mahtunud ka enamlaste toime pandud massimõrv Rakveres Palermo metsas. “Võrreldes viimase saja aasta jooksul niinimetatud nähtamatul rindel toimunut Eestis ja teistes riikides, torkab silma huvitav asjaolu. Enamik asju, mis on juhtunud mujal, on juhtunud ka siin, aga tavaliselt teises järjestuses,” ütleb autor raamatu saatesõnas.

Natuke salapärane ja isegi müstiline on luurajate maailm igal juhul. Ning Ivo Juurvee paotab pisut selle ilma ust. Pärani lahti ei saa seda niikuinii teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles