Kolumn: intelligentsi ahistus ja “meeldimise” argument

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rivo Neuhaus
Rivo Neuhaus Foto: Meelis Meilbaum

Nii palju tõde, nagu on tänapäeval, pole olnud küll vist mitte kunagi varem. Sellest ei tasu teha rutakat järeldust parema tõe osas. Kvalitatiivselt ei võta ma tõde hinnata, kvantitatiivselt aga päris kindlasti. Suuremad tõetükid on rebitud miljoneiks pisemaiks, nii et igaüks on saanud oma – mõni mitu. Ja tõde on vaidlemist väärt, sest vaidluses pidavat sündima uus tõde. Aga tihti ei sünni. Vastupidi. Sünnivad trots, ahastus, abitus. On küll tõde, aga pole argumente, et teisele oma tõde selgeks teha. Selle asemel sunnitakse peale tõdesid, mida ei taheta. Mis ei meeldi. Jõuga. Nagu koolikiusamine. Tsiteerides Vennaskonda: “Väike poiss ei mõtle, ta tunneb. Miski tahab must välja, aga kurk on kui suletud tunnel.”

Mulle meeldib kontseptsioon teaduslikust teadmisest ja argumenteerituse puhtusest. Ja eriti meeldib, kui need kaks nähtust kohtuvad. Vähemalt sama palju usun ma aga, et kaugeltki mitte kõik ei pea tuginema teadusel ja teaduslikel argumentidel.

Ühiskondlikud arutelud migratsiooni, kultuuri, kooli asukoha või muu üle on argumentidest tulvil. Tihti pole vahet, kas teaduslikest või poolteaduslikest, tõe osaks olevatest või tõevälistest. Tähtis on hoopis tõik, et mitmel juhul võib neis vaidlustes täheldada nähtust, mille parema puudumisel liigitaksin “intelligentsi ahistuse” alla. See on hetk, mil ühe poole “päris” argumendid saavad otsa, kuna erinevalt teisest poolest ei valda ta meetodit, kõnekunsti, rääkimata demagoogiast. See on hetk, mil teine pool tunneb end võitjana. Ja kui see võitja on jõu positsioonil, on “võidutõe” rakendamine kindel. “Aga ma ei taha! See ei tundu õige! Mulle ei meeldi!” suudab kaotaja veel ahastuses mõelda. Ei meeldi? Mis argument see veel on? Keda huvitab! Peab meeldima!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles