Statistiline kuulsus või meeldejääv suvi – see on Sinu enda otsustada

, Ida prefektuuri korrakaitsebüroo juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Tammiste.
Tarmo Tammiste. Foto: Arvet Mägi

Soojemad ilmad annavad märku kauaoodatud suve saabumisest. Suvi on aeg, kuhu mahub palju nii spontaanseid kui planeeritud ettevõtmisi tuttavate ja sõpradega, kindlasti suveürituste külastused ja niisama vahvad olengud.


Paratamatult kuulub selliste kooskäimiste juurde alkohol ning mitte alati ei ole võimalik väljasõidukohas ööbida. Tihtipeale tehakse otsuseid kiirustades ning need võivad osutuda lausa kuritahtlikeks. Paljud meist ei hinda oma seisundit alati adekvaatselt ning kipuvad arvama, et tarbitud alkohol on organismis lahtunud ning võib juba usinalt rooli keerama asuda. Kahjuks on ka neid, kes teadlikult istuvad autorooli joobes olekus, pannes ohtu nii enda kui kaasliiklejad.

Igal juhul seisneb joobeseisundi ohtlikkus just selles, et inimene hindab oma võimeid üle. Erinevate uuringute tulemuste põhjal võib täie kindlusega väita, et alkohol kahjustab just neid ajustruktuure, mis tegelevad olukordade hindamisega, otsuste vastuvõtmise ja enesekontrolliga. Kaks viimast on aga sotsiaalsete normide järgimiseks vajalikud pidurdussüsteemid.

Paraku on just alkoholi tarbimine see, mis viib traagiliste liiklusõnnetusteni. Eelnevat väidet toetab ka statistika – aastate jooksul keskmiselt 30% hukkunutega liiklusõnnetustest põhjustanud joobes juhid või on need toimunud nende osalusel.

Ülaltoodu kinnituseks ei ole vaja kaugele minevikku vaadata. Nimelt toimus mõni öö tagasi kella ühe paiku liiklusõnnetus Lääne-Virumaal Vihula vallas Haljala-Käsmu maanteel, kus  ATVd juhtinud isik ei suutnud valitseda sõiduvahendit, mis kaotas juhitavuse ja paiskus kraavi. Liiklusõnnetuse tagajärjel sai juht sedavõrd rängalt vigastada, et toimetati raskes seisundis Tallinnasse Mustamäe haiglasse ravile. Millised olid sündmuse asjaolud, selgitab muidugi menetlus, kuid juba on tuvastatud, et juht oli joobes.

Virumaa politsei on üsna kindel, et näidates üles hoolivust enda ja teiste suhtes, saame musta statistikat muuta ning saata suve ära ilusate mälestustega. Siinkohal tuletamegi meelde, et minnes koosviibimistele, kus tarvitatakse ka alkoholi, tuleb selgeks teha, kuidas sealt tagasi saadakse, kes istub rooli jne.

Samuti peab iga seltskonnas viibija pöörama tähelepanu sellele, et roolis oleks ikka kaine juht.

Siinkohal tooks välja alkoholitarbimist puudutava ütluse 1644. aastast:
“Rohkem viina teeb inimesed mühakaks, targad metsikuks ja hullud veel hullemaks, rikub oskusi, sünnitab meelelisust, ajab ülestõusule ja teeb punased silmad. Sellepärast ükski ei peaks jooma rohkem kui tarbeks ja terviseks. Võib juua tühjaks rõõmupeekrid ja ei ole keelatud juua rõõmuks sõbralike kokkusaamiste puhul, kui ülemeelikus saab talitsetud ja oskused, teadmised ja arusaam jäävad alles ja voorus on tööga sobilik.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles