Elu halvava puugihaiguse vaktsiini hind paneb mõtlema

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on kolme Euroopa riigi hulgas, kus enim haigestutakse puugitõbedesse.
Eesti on kolme Euroopa riigi hulgas, kus enim haigestutakse puugitõbedesse. Foto: Arvo Meeks

Puugid on Maarjamaal aktiivsed aprillist oktoobrini. Nii pikk aeg on kaasa toonud üha rohkemate inimeste haigestumise puugitõbedesse. Kuigi asume nende Euroopa riikide kolmikus, kus enim nakatutakse, pole riigil tõenäoliselt plaani inimesi tasuta vaktsineerima hakata.

Puugid on Liivi Baueri vaenlased. Ühel augustiööl viie aasta eest kukkus ta suvilas põrandale maha. Seda, et asjad pole päris õiged, mõistis ta kohe. Jalad valutasid ja tundidega läks olukord veelgi hullemaks. Ta oli liikumisvõimetu, tõusis palavik ja Tallinnas haiglas seljaajust võetud proovid näitasid, et ta oli haigestunud puukentsefaliiti. Hetkega oli kõik muutunud, ta pidi õppima hakkama saama eluaegse haigusega.

Aastate jooksul on tal tervis läinud teosammul paremaks. Kui esimesel koolisügisel peale haigust läks tollane Rakvere reaalgümnaasiumi õppealajuhataja aktusele ratastoolis, siis nüüd vajab ta veidi karkude tuge. “Kiiret tervenemist aga kohe kuidagi ei tule,” ütles Liivi Bauer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles