Juhtkiri: asiaadid tulevad

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Viimase viie aastaga on kolmekordistunud Aasiast Eestisse saabunud turistide arv ja arvata on, et kasvutempo pigem kiireneb kui aeglustub. Ning üha rohkem maakera teiselt poolelt saabuvaid inimesi satub ka Lääne-Virumaale ja Rakverre, et siinsete vaatamisväärsustega tutvust teha.

Korea turistid, kes on tulnud Eestisse, hulluvad lausa, kui näevad Lahemaal meie puutumatut loodust. Isegi rohelised murulapid on neile eksootika, mida nad väsimatult pildistavad. Just Lõuna-Koreast, Jaapanist, aga ennekõike Hiinast tulevate turistide arv on plahvatuslikult kasvanud. Ning arvata võib, et siia sattuvate hiinlaste hulk muudkui kasvab.

Ennekõike on selles “süüdi” Soome lähedus ning sealsed head ühendused Aasiaga. Eestisse tullakse Helsingist laevaga, nii ongi hiinlased näiteks juba suuruselt neljas rahvus Tallinna ja Helsingi vahel kurseerivatel laevadel soomlaste, eestlaste ja rootslaste järel. Ja Tallink on suviseks kõrghooajaks juba tööle palganud hiina, jaapani ja korea keelt kõnelevad reisisaatjad.

Ka Rakvere linnuses on ärgatud ning asutud idamaiste keelte oskajaid otsima, et Aasiast pärit rühmadele linnust ja sealseid atraktsioone tutvustada. Ehk tuleks Rakvere-suuruses väikelinnas tõepoolest püüda vaadata laiemat pilti ja panustada rohkem teenuste kvaliteeti. Selge on see, et keeleoskajaid igale poole ei jagu ja nende palkamine võib käia teenindusasutustele üle jõu, kuid miks mitte proovida.

Keeleoskajaid igale poole ei jagu ja nende palkamine võib käia teenindusasutustele üle jõu.

Ja proovida võiks ka näiteks sel moel, et suvisel turismi tipphooajal annaksid mõnikord oma pisikese panuse tuntud linnakodanikud või teised lähiümbruses elavad asjalikud inimesed. Oleks ju kõva sõna, kui näiteks Kaido Höövelson tervitaks linnuse väravas üks kord paari kuu jooksul mõnda Jaapanist saabuvat turismigruppi, näitaks neile linnust ja räägiks selle ajaloost.

Endine sumovägilane on aastate jooksul linnusesse vedanud loendamatul hulgal oma välismaal elavaid sõpru ja tuttavaid ning saaks ülesandega hakkama ilmselt vähimagi mureta. Selline vastuvõtt lööks pahviks igaühe, kes maakonnakeskusse tuleb. Võidaks nii linnus kui ka tuntud inimene ja tema ettevõtmised. Ja kui veel sõna hakkaks liikuma ...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles