1. jalaväebrigaadi staabi lahinguvõime sai NATO-lt positiivse hinnangu

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe linnak Tapal, kus baseerub 1. jalaväebrigaad.
Kaitseväe linnak Tapal, kus baseerub 1. jalaväebrigaad. Foto: Marianne Loorents

Tapal baseeruva 1. jalaväebrigaadi staap läbis aprillis ja mais põhjaliku hindamise ning tunnistati sel nädalal Lätis lõppenud õppusel Saber Knight NATO reeglitele vastavalt lahinguvõimeliseks.

Kümneliikmeline hindamismeeskond hindas brigaadi tegutsemist õppustel Siil Lõuna-Eestis ja Saber Knight Lätis Adaži polügoonil ning andis hinnangu brigaadi juhtimisprotseduuridele, operatsioonide, side ja logistika planeerimisele ning koostöövõimele rahvusvaheliste jõudude ja tsiviil-militaarvaldkonnas. Hindamiseks kasutas meeskond CREVAL-i (Combat Readiness Evaluation) metoodikat, mille abil hinnatakse kõiki NATO staape ja üksuseid.

“Brigaadi staabile antud positiivne hinnang annab kindlustunde, et meie peamine manööverüksus suudab tegutseda tõhusalt nii iseseisvalt kui ka koostöös liitlastega, sealhulgas juhtida Tapal paiknevat Ühendkuningriigi juhitavat NATO lahingugruppi ning on heal tasemel võrreldes teiste NATO riikide brigaadistaapidega,” ütles hindamismeeskonna ülem kolonel Aron Kalmus, kelle sõnul oli hindamisprotsess  põhjalik ja võttis arvesse kõiki valdkondi ja detaile.

“NATO lahinguvalmidus tähendab, et võrreldaval tasemel on lisaks sõjalisele juhtimisele ja staabitööle ka tehnika hooldus, meditsiiniline toetus, sidevahendid, julgeoleku tagamine, samuti oskus tegutseda kõrgema üksuse koosseisus. Kui Siilil hindasime brigaadi lahinguvõimelisust intensiivses konfliktiolukorras, siis Lätis korraldatud õppusel sai näha, kuidas tegutseb brigaad Taani diviisi koosseisus ja koostöös teiste brigaadidega – seda, kui sujuvalt on korraldatud omavaheline sidepidamine, ettekanded ja lahingurütm,” ütles kolonel Kalmus.

Eesti kaitseväelastest koosnev meeskond hindas brigaadi tegevust valdkondade kaupa, hindamismeeskonda nõustasid NATO maaväe väejuhatuse ohvitserid.

“Kõrge hinnangu saamine 1. jalaväebrigaadi lahinguvõimelisusele pole tunnustus mitte ainult meie professionaalsusele, vaid tervele kaitseväele. Samas eraldiseisvana ei maksa seda ka liigselt üle hinnata – see on loomulikuks tulemiks kõikide meie brigaadi inimeste suurepärasele tööle ja on vaid üks teetähis meie väga tihedas väljaõppetsüklis,” ütles brigaadiülem kolonel Veiko-Vello Palm.

1. jalaväebrigaad on kaitseväe peamine manööverüksus, kuhu kuulub enamik ajateenistuse jooksul väljaõpetatavatest üksustest, kiirreageerimisvõimega jalaväepataljon Scoutspataljon, Kalevi ja Viru jalaväepataljonid, tagalapataljon, pioneeripataljon, õhutõrjepataljon ning suurtükiväepataljon ning lisaks Tapal paiknev liitlaste lahingugrupp.

Õppus Saber Knight 2018 oli osa Taani diviisi väljaõppetsüklist, kus vastavalt õppuse stsenaariumile harjutati sõjaliste operatsioonide planeerimist ja läbiviimist Balti riikides. Lisaks Eesti ja Taani kaitseväelastele osalesid õppusel Läti, Leedu, Ameerika ühendriikide, Briti, Kanada ja Saksamaa kaitseväelased. 1. jalaväebrigaad on Taani diviisiga väljaõppeliselt seotud alates 2009. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles