Galerii: vaata, kuidas on kulgenud aia- ja lillepäevad Jänedal

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna algasid Jänedal traditsioonilised aia- ja lillepäevad, mis on nagu igal aastal toonud Jänedale külastajaid, eelkõige aiandus- ja haljastushuvilisi. 

Tänaseks on küll laat lõppenud ning käib simman ansambli Kukerpillid saatel Musta Täku Tallis, kuid 18. aia- ja lillepäevad jätkuvad ka homme. 

Lisaks lilledele, muudele taimedele ning puuistikutele, mida pakutakse rikkalikus valikus, on võimalik osta ka näiteks aias vajalikke tarvikuid, käsitööd, omatoodangut toidulauale, riideid, jalanõusid ning palju muud.  

Lisaks Poola ja Kreeka maasikatele olid täna müügil ka juba kodumaised, Lõuna-Eesti marjad, mis kasvatatud kasvuhoones. "Need ehk ei ole küll nii head kui need, mida ise peenralt korjan, kuid lõhnavad ja maitsevad hästi," selgitas Tallinna lähedalt Jänedale sõitnud naine. Ta lisas, et ostis veel näiteks tomatitaimi. "Neid on nii palju sorte, et kõiki varem ei teadnudki," kõneles ta. 

Omajagu on aia- ja lillepäevadel meemüüjaid, muu hulgas oli täna saada ka värsket kärjemett. Pärnumaa mesinik pakkus seda alghinnast, mis toote juures näha, pea poole odavamalt, kuna kärjed olid palava päikese käes seisnud. Maitseomadused sellest aga muutunud polnud. 

Hea minek tundus olevat ka näiteks kodumaisel suitsusaunasingil ning kodukaljal ja -õllel.

Kogu aia- ja lillepäevade ajal on avatud Jäneda loss, kus toimuvad igal täistunnil MTÜ Jäneda Muuseum juhatuse liikme ning ajaloolase Georgi Särekanno eestvedamisel ekskursioonid. Saab kiigata, kuidas edenevad helilooja Urmas Sisaski muusikatähetorni uuendustööd, uurida riigimeeste sümboolseid jalajälgi lossi esimese korruse põrandal ning vaadata mitut näitust. 

Koos aia- ja lillepäevadega algas ka Musta Täku Talli ülalkorrusel asuva käsitöökeskuse hooaeg. Käsitöökeskuses saab nii osta kui ka vaadata ehedat kodumaist käsitööd ning huvilistel on võimalik osaleda õpitubades, kus käsitöömeistrid näitavad oma töövõtteid. 

Samuti pakutakse meelelahutust välilaval, kus astuvad üles piirkonna ansamblid ja tantsurühmad ning tuntud laulja Uno Kaupmees. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles