Ehitussektor annab Eesti majanduskasvu endiselt suure panuse

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AS-i Swedbank peaökonomist Tõnu Mertsina.
AS-i Swedbank peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: Toomas Huik

Eesti ehitusettevõtted ehitasid käesoleva aasta esimeses kvartalis 21%, sealhulgas Eestis 29% rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Hoolimata aasta tagasi kõrgele tõusnud võrdlusbaasist kasv kiirenes, kusjuures tegemist oli kuue aasta kiireima kasvuga. Ehitusmahu kasvu kiirenemise taga oli väga intensiivne hooneehitustööde mahu suurenemine.

Eluhoonete kasutuslubade arv (pindala järgi) on lähenemas buumiaja tipule. Inimeste kindlustunne lähiajal eluaseme ostmise suhtes on viimasel ajal küll veidi vähenenud, kuid pikemas aastate võrdluses on see jätkuvalt suur.

Ostujõud on oluliselt suurenenud: kui näiteks buumiaja tipus tuli Tallinnas korteri ühe ruutmeetri eest välja käia 2,5-kordne netokuupalk, siis praegu 1,6-kordne. Majapidamiste laenuportfelli kasv on küll tasapisi kiirenenud (käesoleva aasta esimeses kvartalis 6,9%), kuid see on raskesti võrreldav buumiajaga, kui 2006. aasta esimeses kvartalis kasvas majapidamiste laenuportfell aastases võrdluses ligikaudu 74%.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles