Elamusteenuse pakkuja ei saa oma vastutust lükata tarbijale

, tarbijakaitseameti järelevalveosakonna jurist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Batuudi väljarentija peab järgima tootja nõudeid ning kasutaja ohutusnõudeid ehk mõlemad vastutavad oma tegevuse eest.
Batuudi väljarentija peab järgima tootja nõudeid ning kasutaja ohutusnõudeid ehk mõlemad vastutavad oma tegevuse eest. Foto: Kamilla Selina Lepik

Seadus ütleb, et teenusepakkuja vastutab pakutava teenuse ohutuse eest, ent tihti püüavad elamusteenuste pakkujad vastutusest vabaneda. Tegelikult ei ole teenusepakkujal võimalik sellisest vastutusest vabaneda ja tarbijal on kohustus järgida ohutusnõudeid ehk mõlemad vastutavad oma tegevuse eest.

Tarbijakaitseameti järelevalve mängutubades ja seiklusparkides on aga näidanud, et sageli kirjutavad elamusteenuse pakkujad lepingusse või kodukorda, et teenuse kasutaja vastutab ise enda ohutuse eest või kasutab teenust omal vastutusel. Sellised lepingutingimused on seadusega vastuolus ja ebamõistlikud. Kusjuures ei ole määrav, kas tarbijale pakutav teenus on tasu eest või tasuta.

Mõned näited tühistest lepingutingimustest: “Teenuse saaja või tema esindaja ... on teadlik ratsutamise ja hobusega seotud ohtudest ja on tuttav turvanõuetega ning sellest tulenevalt võtab kogu vastutuse võimalike õnnetusjuhtumite eest, mis võivad ratsutamise käigus juhtuda ega esita X OÜ-le kahjunõudeid võimalike vigastuste korral. Lepingu pooled on võrdsed ja tähtajatu kehtivusega ning kehtivad alates allakirjutamise hetkest.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles