Roela muuseumisse jõudis taastatud rehepeksumasin

Kristi Ehrlich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rehepeksumasinalt eemaldasid valge lina riigikogu liige ja Roela elanik Toomas Väinaste (vasakul) ning Roe­la üks vanimaid põllumehi Uno Neelokse.
Rehepeksumasinalt eemaldasid valge lina riigikogu liige ja Roela elanik Toomas Väinaste (vasakul) ning Roe­la üks vanimaid põllumehi Uno Neelokse. Foto: Meelis Meilbaum

Kolmapäeval 15. sünnipäeva tähistanud Roela põllumajandusmuuseum tutvustas oma uusimat eksponaati, 1930. aastatest pärit taastatud ja töötavat rehepeksumasinat, mis kõneles kooliõpilastele ajaloost, eakatele aga meenutas lapsepõlve.

Eksponeeritud rehepeksumasin oli leitud Alavere külast ühest vanast küünist kaunikesti nutuses seisus. “See oli täielik sara, seisis küüni all ja rattad olid poolenisti maasse vajunud. Tõmmati džiibiga sealt välja,” kõneles MTÜ Roela Kodukant liige ja edaspidine põllumajandusmuuseumi eestvedaja Tiina Alavere ning kiitis masina taastajat Urmas Tomingat. 1936. või 1937. aastal ehitatud masin renoveeriti annetustena kogutud raha eest.

Seadmega tulid kaasa kaks raamatut aastast 1940. Esimesse oli rehepeksumasina masinist Hugo Soone üles märkinud, kelle juures käis masin vilja peksmas. Raamat oli ühtlasi tõendavaks dokumendiks, mille alusel sai vallast loa kütuse ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles