Jäneda mõisaomanike järeltulijad käisid oma juuri otsimas

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helen Mee (vasakul), Philippa von Benckendorff ja Carolyn Seymour istumas Jäneda pargis Armastuse pingil.
Helen Mee (vasakul), Philippa von Benckendorff ja Carolyn Seymour istumas Jäneda pargis Armastuse pingil. Foto: Enno Must

Möödunud nädalal külastasid Jänedat viimaste mõisaomanike Maria Zakrevskaja ja Johann von Benckendorffi järeltulijad: nende poja Pauli kaksikutest tütred Philippa von Benckendorff ja Carolyn Seymour ning tütretütar Helen Mee.

Naised külastasid Jäneda lossi ja jalutasid pargis, samuti käisid Kalijärvel.

Külaliste üks võõrustajatest, OÜ Jäneda Mõis tegevdirektor Enno Must ütles, et prouad olid mõelnud Jänedale tulla juba ammu ja nüüd sai kavatsus teoks. Kõik kolm olid Eestis esimest korda ning tegid siin viibimise kolme päeva jooksul tutvust ka Tallinnaga, kus asub samuti Benckendorffi suguvõsaga seotud paiku.

Kuigi Jäneda mõisa mainiti esimest korda juba 1510. aastal, algas mõisasüdame ehitamine kujul, nagu me seda praegu näeme, alles 19. sajandil, kui mõisa omanikuks sai von Benckendorffide suguvõsa. Üleeelmise sajandi lõpul valmis enamik kõrvalhooneid, millest suurem osa on rajatud maakividest. Viimasena ehitati esinduslik lossilaadne peahoone, mis valmis 1915. aastal ja kerkis kümmekond aastat varem põlenud historitsistliku puithoone asemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles