Rakverega südames: ajalooradade teejuht

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odette Kirss.
Odette Kirss. Foto: Tairo Lutter

Odette Kirsi arvutiekraani täidab tekst. 52 aastat muuseumitööle pühendanud ajaloolane tegeleb kõige südamelähedasemaga – Rakvere mineviku avamisega. Ajaloolane teeb töösse pausi ja sätib diivanilauale kohvitassid. “Koort? Suhkrut? Mina joon kohvi magusalt ja rohke mandiga,” mainib Odette Kirss, kelle uurimus Rakvere inimestest – kaupmeestest, käsitöölistest, ametnikest, haritlastest aastatel 1873 kuni 1917 – peaks varsti nägema trükivalgust, sooja asjalikkusega.

Raamatu käsikiri valmis muuseumi tellimusel ning on jätkuks Odette Kirsi eelmistele raamatutele, käsitledes Rakvere elanike tegemisi kreisilinna perioodil. “Tuleb päris paks raamat,” sõnab Odette Kirss.

Sellega on vana Rakvere teema ammendatud, tunnistab ajaloolane. “Rakvere kõige vanemat ajalugu pole kahjuks arhiivides alles, sellepärast et linn kuulus mõisale. Arhiiv hakkab sealt, kui ta sai aastal 1783 kreisilinnaks,” selgitab ta. “Aga nüüd ma teen Eesti aega. Selleaegsest Rakverest on mul omad mälestused. Nüüd on hea teha – paljud materjalid on internetis saada, ei pea enam istuma nädalaid arhiivides,” lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles