10 ja 50 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

10 ja 50 aastat tagasi

50 aastat tagasi

Pilk Rakvere teatri hooajale

Möödunud hooajal tõi Rakvere teater lavale Boriss Lavernjovi jutustuse “Neljakümne esimene” järgi valminud dramatiseeringu “Viimane lask” ning M. Schwarzi “Uskumatu, kuid fakt” Mai Meringu lavastuses ja J. Paju kujunduses; Jean Anouilh’ “Varaste balli” (lavastaja Madis Ojamaa, kunstnikud Eve Tartland ja Kristiina Kaasik); A. Liivese komöödia “Minu armas kriitik” (lavastaja R. Agur, kunstnik T. Peil); E. Peterson-Särgava 100. sünniaastapäevaks jõudis vaatajateni M. Meringu lavastuses “Rahvavalgustaja” (kunstnik T. Peil).

Eelmisest hooajast püsisid mängukavas veel “Selle suve sinised mõtted”, “Öine lugu”, “Koputus uksele” ja “Ärge kaotage vihmavarje”. Nii et päris kenake hulk uuslavastusi, millest nii mõnigi on meeldejäävaks teatrielamuseks.

Kui võrrelda kahe viimase hooaja saavutusi, siis tundub, et lõppenud hooaeg ei tähista kahjuks edasiminekut meie teatri töös. Tõeliselt arvestatavate saavutuste hulka võiks lugeda oktoobrirevolutsiooni 50. aastapäevaks valminud “Viimase lasu” ja kergemast žanrist komöödia “Varaste ball”. Ülejäänud lavastused ei tõuse aga kõrgemale keskmisest tasemest. Teatrikuuks väljakuulutatud konkursi kokkuvõtetes ei figureerinud ühtegi äramärkimist Rakvere teatri selle hooaja lavastustest. Tahtmatult kerkib arglik kartus, kas meie teatris on repertuaarivalikuga kõik korras.

Nii kirjutas E. Kask.

10 aastat tagasi

Linna päevad – rottidest sõnavabaduseni

Eile õhtul kell viis alanud üritusel Rakvere Rat Race 2008 tegid kõik kontorirotid valelähte, sest Rakvere linnapea Andres Jaadla antud stardipauk jäi tehnilistel põhjustel tulemata – rotid aga olid juba rajal. Kokku läks rajale 22 võistkonda, teiste seas punk-linnavalitsus, Isamaa ja Res Publica Liidu meeskond, kes jooksis koos akordionistiga Kreisiraadio toetuseks, ning Palermo spordiklubi, kelle ridades startis ka Marko Luhamaa. Samuti Lääne-Virumaa keskraamatukogu Koidulad, kelle mitmekordseks kohaloluks andis põhjuse inflatsioon.

Raamatulaadaliste ühisjõul ajalehtede ja raamatute taaskasutusest valminud sõnavabadussammas ajas avamisel välja sinist suitsu, mis kippus seostuma väljendiga “suu suitseb”. Ajakirjanik Rein Sikk ütles samba avamisel, et sõnavabadusest tunneme puudust siis, kui seda ei ole, aga kui vaba sõna on olemas, tekivad kohe need, kes arvavad, et seda vabadust on liiga palju. Contra luges oma sõnavabadusteemalise luuletuse ning langes kate sõnavabadussambalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles