Plaadituru eestvedaja on puruvana hingega

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hobi ühendab - Ahto-Lembit Lehtmets plaaditurul koos näitleja ja lavastaja Üllar Saaremäega.
Hobi ühendab - Ahto-Lembit Lehtmets plaaditurul koos näitleja ja lavastaja Üllar Saaremäega. Foto: Erakogu

Eesti üks arvestatavamaid plaadikoguomanikke, ansambli Loits ninamees ja plaadituru süda Ahto-Lembit Lehtmets sai vanimad plaadid päranduseks vanaisalt. Ei, ta pole neid vanu eesti lugusid kordagi kuulanud. “Need on 50-ndatest, tänapäeva plaadimängijates need ei mängi.”

Aastakümnete jooksul 3000 plaadi peremeheks saanud Kadrina päritolu mees peab olulisimaks, miks plaadid saavad ühe inimese elu oluliseks osaks, just eeskuju. “Kui vanemad koguvad plaate, siis hakkavad ka lapsed muusikat teistmoodi mõtestama ja mõistma,” teab Lehtmets.

Ehkki Ahto-Lembitu ema on rahvatantsuõpetaja, jõudis muusika temani teises rütmis ja pikapeale sai temast endast teiste sütitaja. Kuulamine nii, et on kuulda sõnum ja loevad sõnad, sai teismelisele poisile oluliseks taasiseseisvumisaja alguses. Siis, kui ema saabus välisreisilt kassettmakiga. Algus oli tehtud, see muutis kõik. Esiti oli punk ja hevi, Scorpions. “See oli moeröögatus. Europe’i videoid tuli isegi telekast,” sõnab Lehtmets.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles