Laadalised ei mahtunud Pikale tänavale ära

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malemeister Eino Vaher jagas huvilistele teadmisi selle suurepärase mõttemängu kohta.
Malemeister Eino Vaher jagas huvilistele teadmisi selle suurepärase mõttemängu kohta. Foto: Marianne Loorents

Täna ennelõunal mööda Rakvere Pikka tänavat jalutanud kaks keskealist naist vahetasid nähtust muljeid ja üks ütles teisele, et ega laadal midagi erilist ei olnud.

Oli ikka küll, sest vähem kui tunni möödudes ei mahtunud laadalised enam Pikale tänavale ära ja teosammul edasiliikumiseks tuli sageli ummikutes seisatada.

Malemeister Eino Vaher rääkis huvilistele male ajaloost. Näiteks seda, et see Pärsiast pärit mäng on eestikeelse nime saanud sõnast “malev”. Vaheri sõnul oli tal täna lõunaks olnud juba 30-40 kuulajat, sekka ka mõned lapsed.

Malemeister tunnistas, et igaks juhuks oli tal kotis varuks malekell, millel temale mänguajaks seatud üks minut, vastasele kümme minutit. “Aga seda kella vaja ei läinud,” sõnas Vaher.

Ehtsa saunasingiga kauples Võrumaalt Kanepi kandist pärit Nipi Seafarm. Müüja Meelike Sula rõhutas, et nemad kauplevad laadal ainsana saunas suitsutatud lihaga.

Sula sõnul käib ettevõte oma toodanguga kõikidel suurematel laatadel. Järmine on Vastseliinas.

Idamaiste kreemide, ehete ja käsitööga oli laadal väljas rändkauplus Tallinnast. Müüjaks kaasas ehtne hindu Vicky Inderjit Parwana. Leti taga seisnud Katrin Aedma selgitas, et kaupa tuuakse Indiast, Tiibetist ja Nepalist. “Laatadel tasub käia,” kinnitas Aedma. Tema sõnul on rändkauplusel ka oma fänniklubi.

Mõistagi oli laadal saadaval Saaremaa kuulus lihaleib. Seda pakkus osaühing Leiba ja Tsirkust. Nimi on täiesti õigustatud, sest saarlased on alati naljahambad olnud. Küsimusele, kas pakutav lihaleib on jätkuvalt kuulus, vastas müüja Hillar tõsise näoga eitavalt. “Kõige kuulsamad oleme ise, leiva toome lihtsalt kaasa,” lisas ta pärast väikest pausi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles