Katkestatud lapsepõlv Rakveres

Odette Kirss
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas-Valter Huigi äsja ilmunud teos “Katkenud lapsepõlv” kõneleb Rakverest.
Toomas-Valter Huigi äsja ilmunud teos “Katkenud lapsepõlv” kõneleb Rakverest. Foto: Rahva Raamat

Harva saab lugeda nii sisukat ja huvitavat mälestusteraamatut, nagu seda on Toomas-Valter Huigi äsja ilmunud “Katkenud lapsepõlv. Kohtumine president Konstantin Pätsiga ja teisi mälukilde 1938–1945”. See on Rakvere koolipoisi jutustus meie linna ja maa elust väga rasketel aegadel.

Toomas-Valter Huik (sündinud 1931) elas Rakveres aastail 1932–1944. Tema kirurgist isa Valter Huik oli siinse uue linnahaigla juhataja. Poiss õppis linna 2. algkoolis Tartu tänav 4, ühe talve ka Tööstuse tänava koolis.

Et autor elas vana- ja kesklinnas Pikal ning Posti tänaval ja oli nii oma erksa meele kui ilmselt ka edumeelsete vanemate tõttu hästi kursis linnas toimuvaga, on raamatusse talletatud meenutused konkreetsed ja detailsed. Kaugeltki mitte kõik algkoolipoisid pole suutelised nii palju nägema, mõistma ja meeles pidama. Teavet lisavad arvukad viited inimeste, sündmuste ning mõistete kohta. Nii on autor lisaks oma mälestuste kirjapanemisele teinud ära päris tõsise uurimistöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles