Venelased tuuseldasid linnuses rootslasi

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere linnuses peeti maha põhjasõjaaegne lahing.
Rakvere linnuses peeti maha põhjasõjaaegne lahing. Foto: Kasper Mäe

Laupäeval kõmises Rakvere linnus kahuripaukudest, ragisesid musketid ja kõlisesid mõõgad. Vene väed vallutasid rootslaste kantsi. Mitu ajalooklubi Eestist ja kaugemalt tulid kokku ja rekonstrueerisid Rakveres põhjasõja-aegse lahingu, mis asjaosaliste sõnul olevat kestnud ligi nädala ja olnud mõlemale poolele kaotusterohke.

Laupäeval saadi sadade silmapaaride ees hakkama umbes poole tunniga. Kuigi kummagi poole kahurid andsid turmtuld, ei kippunud keegi langema. “Mundrid on kallid ja mehed ei taha nende puhastamisele kulutada,” teadustas lahingu kommentaator, kelle jutt oli paraku vaid venekeelne ning eestikeelset tõlget pakuti poole tunni jooksul ehk minuti jagu.

Rakvere linnuse direktor Kaidu Tiirik rääkis, et kui mullu novembris kogunes linnuses peetud lahingut kehvast ilmast hoolimata uudistama ligi kolmsada inimest, otsustati ka suvel ilusa ilmaga publikule sõjamäng korraldada ning sedapuhku oli huvilisi poole tuhande ringis. Lahingut etendasid ajalooklubid Narvast, Peterburist, Petrozavodskist ja Riiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles