Einar Vallbaumi firma kukkus kahjumisse

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transpordifirma Lajos omaniku Einar Vallbaumi hinnangul viib teemaks meid tupikusse.
Transpordifirma Lajos omaniku Einar Vallbaumi hinnangul viib teemaks meid tupikusse. Foto: Marianne Loorents

Viru-Nigula vallavanemale Einar Vallbaumile kuuluv auto­transpordifirma AS Lajos langes möödunud aastal tegevuskulude kasvu tõttu kahjumisse.

Lajose põhitegevus on pakkuda autoveoteenust Eesti siseturul. Põhiliselt veetakse tsementi, puistematerjali ja vanametalli. Kui veel ülemöödunud aastal teenis firma 111 000 eurot kasumit, siis mullu kukkus Lajos 31 400 euroga kahjumisse, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

AS Lajos suutis käivet 10 protsenti kasvatada – see küündis 7,3 miljoni euroni. Müügitulu suurenemise nullis aga sisendkulude kasv.

Näiteks kasvasid kulud küttele pea 200 000 euro võrra. Samuti kerkisid märkimisväärselt kulud alltöövõtule.

Lajosel on tütarfirma Leedus, mis pakub vanametalli vedu. Tänavu on aga firma tegevus peatatud. Läti tütarfirma SIA Lajos LV on hoopiski likvideeritud. Ka Soome tütarfirmas Oy Lajos Finland mullu majandustegevust ei olnud.

Lajose omanik Einar Vall­baum, kes on ka Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni president, on varem korduvalt rõhutanud, et Eesti riigi poliitika suretab meie autovedajate konkurentsivõimet. Ta on seisnud vastu liiga kõrgetele kütuseaktsiisidele, mis viivad meie transpordifirmad Lätti ja Leetu tankima.

Samuti on ta kritiseerinud sellest aastast jõustunud teekasutustasu, mis Eesti firmadele täiendava maksukoormise peale paneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles