50 ja 10 aastat tagasi

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Virumaa Teataja

Virumaa Teataja 50 ja 10 aastat tagasi.

50 aastat tagasi

Lauluaeg on jälle käes

666-aastane Rakvere võtab täna ja homme taas vastu laulupidulisi. Siia ruttavad Tallinnast, Harjust, Hiiust ja Virust mehed ja naised, kes on kandnud edasi meie esivanemate lauluarmastust, valgete ööde ja ristikheina õitsemise aegu peetud laulupidude traditsiooni.

Tea, et juba 99 aastat tagasi, 18. kuni 21. juunini peeti Tartus Eesti esimene üldalulupidu. Ent peokomitee kutsus siis kokku üksnes meeskoorid (46 koori 789 lauljaga). Oleme uhked selle üle, et esimeste üldlaulupeoliste hulgas olid ka Rakvere ja Väike-Maarja koorid. 1891. aastal peetud IV üldalulupeost peale on täiel häälel kõlanud segakooride laul.

Homme on taas segakooride pidupäev. Põhja-Eesti 2500 lauljat ja puhkpillimängijat  tuleb siia kokku laulma ja mängima sellepärast, et nad tahavad Eesti laulupidude 100. aastapäeva üldlaulupeole minna. Tallinna linn saadab siia 12 segakoori, Kohtla-Järve linn 3, rajoon aga 7 kollektiivi. Hiiumaalt tulevad suurele maale laulma kolme koori naised ja mehed, Harju rajoonist 12, meie oma rajoonist 11 segakoori.

Nende kõrval kuuleme kõigist nimetatud paigust mees- ja naiskoore, puhkpilliorkestreid. Rõõmustagem selle üle, et meie rajoonist on sedapuhku lauljaterivis veel neli nais- ja kolm meeskoori ning üheksa puhkpilliorkestri mehed. Ütleme suure aitäh kõigile, kes õppisid ja õpetasid endale ja teistele rõõmuks laule ja pillilugusid.

10 aastat tagasi

Rakvere Raipe tõdemusi jaanideks

* Kui leiate jaaniõhtul sõnajalgade vahelt punkari, tuleb teatada päästeametisse, sest ilmselt ta omal jalal sealt enam ei tõuse.

* Kui leiate kaks punkarit, siis märgib see suurt õnne järgmisel poolaastal. Aga päästeameti peate ikka kutsuma.

* Kui sõnajalgade vahel pikutab sumomaadleja, siis ärge teda enda elu ja tervise huvides üles äratage. Ärge teatage ka kuhugi! Ta valmistub seal tulevasteks maailmameistrivõistlusteks.

* Kui leiate teatraali, siis on ta kindlasti seotud Baltoscandaliga, mistõttu säilitage rahu ja jääge kultuurseks.

* Kui jaaniööl sajab vihma, siis minge tuppa ja vaadake jalgpalli. Kui jalgpalli telekast ei näidata, siis pekske telekas puruks ja minge õue tagasi.

* Kui sõidate jaanitulele, püüdke autorattad maast lahti saada. Talitage niimoodi, nagu tegi seda maavanem van Tamme Mõdriku kaarsilla kohal. Siis on kindel, et jõuate õigeks ajaks ohutult kohale.

* Kuna maavanem on metsamineku keelanud, siis tehke lõket toas. Kui tuba asub metsas, kolige linna.

* Kui jaaniõhtul saab raha otsa, siis ärge muretsege. Majanduslangus on teinud oma töö ning raha on otsas ka teistel jaanikulistel.

* Kui lähete jaaniööl allikale ja näete Eesti superstaari, siis olete see teie ise. Ärge enam otsige. Hakake parem kohe laulma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles