Aravuse kalakasvatust tabas kalataud

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalad, kes on haigestunud IHN-i, tuleb hukata, kuid nad kõlbavad inimtoiduks. Foto on illustratiivne.
Kalad, kes on haigestunud IHN-i, tuleb hukata, kuid nad kõlbavad inimtoiduks. Foto on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

Plaanilise proovivõtmise käigus tuvastas veterinaar- ja toiduamet (VTA) Vinni vallas Aravuse külas asuvas kalakasvanduses kalade vereloomeorganite infektsioosse nekroosi tekitaja.

Nimetatud haigus ei kujuta ohtu inimese tervisele, kuid selle levik toob kaasa majandusliku kahju kalakasvatajatele.

Haiguse leviku tõkestamiseks kehtestas VTA Aravuse kalakasvatusele kuni epidemioloogilise uuringu tulemuste selgumiseni esialgsed piirangud.

“Aravuse kalakasvatuses tuleb jälgida bioohutusmeetmeid ning on keelatud vesiviljelusloomade väljaviimine kasvandusest. Uuringu tulemustest lähtuvalt selgub, kas on vaja täiendavaid kitsendusi ning abinõusid,” kinnitas VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda.

Aravuse kalakasvandus kommenteeris oma Facebooki-lehel, et senise eksistentsi kestel ei ole ükski kasvandusest võetud proov näidanud kalahaiguste esinemist. “Sügisel samadelt kaladelt võetud proov oli samuti korras, kuid värskeim proov näitas lõhilaste maimudele halvasti mõjuva IHN-viiruse olemasolu. Hetkel tähendab see seda, et meie kalakasvanduses on kala liikumisele kehtestatud piirangud ja kalamüüki ei toimu, ehkki inimesele selle kala söömine mingit halba mõju ei avalda. Meie kalad ennast laboris diagnoositud viirusest mõjutada ei ole lasknud ning tunnevad ennast väga hästi. Teeme koostööd kõikide vajalike ametitega olukorrale lahenduse leidmiseks,” andis kasvandus teada.

Kalade vereloomeorganite infektsioosne nekroos (inglise keeles infectious haematopoietic necrosis) on vikerforellil ning teistel lõhelistel esinev ja enamasti noori lõhelisi kahjustav viirushaigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles